Tovább drágul a disznóhús, élre repülhet a baromfi
Szerző: ATV/Népszava | info@dehir.hu Közzétéve: 2019.10.08. 07:29 | Frissítve: 2019.10.08. 07:35
Budapest - Az év első kilenc hónapjában nagyjából 12 százalékkal emelkedett az ára. Az afrikai sertéspestis világszerte gondokat okoz.
A Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke szerint az emelkedés tovább folytatódik. Éder Tamás úgy látja, hogy a drágulással pár évig együtt kell élni a sertéspestis járvány miatt.
1200 katonát vetnek be Dél-Koreában, ők vadásznak a sertéspestissel fertőzött vaddisznókra, ott már ugyanis egy határ menti sertésfarmon is kimutatták a vírust. A helyzet Kínában sem jobb. Ők adják a világ sertésállományának 20%-át, ott 100 millió állatot kellett levágni a fertőzések miatt.
Ez a helyzet gyűrűzött be a magyar húspiacra is.
„Ha abból indulunk ki, hogy Kína a világ legnagyobb sertés tenyésztő, és fogyasztó országa volt, korábban ott volt a világ sertésállományának fele, így ha kiszámoljuk, hogy ha 40% eltűnik, az bizony már a világpiacon is azt jelenti, hogy a világ termelésének 20%-a tűnik el egyik évről a másikra” – nyilatkozta Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke.
Az afrikai sertéspestis miatt drasztikus áremelkedés lehet Magyarországon is.
„Megindult egy elég nagy kereslet a sertéshús iránt, az élő malacoknak az ára is elkezdett felfele menni, innentől kezdve a termeléskiesés, plusz a malacoknál az élőállat-áremelkedés, ez egyre jobban emeli fölfelé a sertéshús árát” – árulta el Papp István cégvezető.
Sertés tarja 1500, a lapocka, és a karaj 1300 ft.
Itthon májustól folyamatosan emelkedik a sertéshús ára. A tőkehús 10-15%-al, a feldolgozott húskészítmények pedig 7%-os mértékben, és még nincs vége. Október második felében, november elején újabb áremelkedésre kell számítani.
„Egyelőre azt érzékeljük, hogy a sertéshús forgalmát nem vetette vissza az, hogy több lépcsőben emelkedett a fogyasztói ár, azonban arra mindenképpen fel kell készülni, hogyha ez a drágulás folyamatos lesz, akkor ez nyilvánvalóan érintei fogja az értékesítés mennyiségét is, azaz csökkenés várható” – mondta Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója.
A szakember szerint mindez azt eredményezi majd, hogy a jövőben a baromfi termékek iránt nő majd meg a kereslet.
HOZZÁSZÓLÁSOK (0)