Kóstoltak már Michelin-csillagos séftől? És itt, Debrecenben?
Szerző: Dehir.hu | info@dehir.hu Közzétéve: 2021.08.30. 09:31 | Frissítve: 2021.09.05. 14:25
Debrecen – Néhány nap múlva ezt megtehetik a Debrecziner Gourmet fesztiválon, ha kilátogatnak a Békás-tó partjára. Itt többek között mangalica tarját is fogyaszthatnak vízitorma salátával és karamellizált szilvával.
Több mint harminc kiállító – köztük az Év Ifjú Séftehetsége, Mede Ádám, a Michelin-csillagos séf, Mészáros Ádám, illetve a gasztroszcéna kiemelkedő tagja, Barna Ádám séf – ételeivel is találkozhat a közönség a debreceni Nagyerdőben. Szeptember 3. és 5. között itt egy időben és egy helyszínen megtapasztalhatják, hol tartanak azok a szereplők, akik ma Magyarországon a csúcsot képviselik: legyen szó akár fine dining éttermekről, fine bisztrókról, food truckokról vagy kiváló kistermelőkről.
Mészáros Ádám, aki 2018-ban az általa vezetett Onyx étteremnek szerezte meg második Michelin-csillagját, most új kihívásokat keresve vidéken, a BotaniqTurai Kastélyban irányítja a konyhát. Ritka alkalom, mikor egy nemzetközileg elismert séf fogásait nem csak fine dining étteremben kóstolhatjuk végig, Debrecenben most erre is lehetőség nyílik. Az egyik fogás, amivel a fesztiválra készül a séf egy mangalica tarja lesz, vízitorma salátával és karamellizált szilvával. Mészáros Ádám azt is elárulta, hogyan készítik el ezt a főételt:
- A mangalica tarját sós pácolás után sous-vide eljárással elkészítjük, amit frissen meg fogunk grillezni. A ropogós elemet a tányéron a mangalica bőréből, pankó morzsából készítünk egy sós "müzli-t". A szilvákat kicsit megkaramellizáljuk és ropogós vízitorma- torma salátával tálaljuk. Mártásként koncentrált hús esszenciát adunk, amit házi erjesztésű szilvás kombucha teával egészítettünk ki.
Az utóbbi évek alatt Debrecen kulináris élete teljesen megújult és a modern gasztronómiai irányzatok részévé vált. Rengeteg új vendéglátóhely nyitotta meg kapuit, illetve a régebbi éttermek is megújultak. Következzen a teljesség igénye nélkül néhány fogás a helyi éttermek kínálatából, melyből
jól látszik, hogy a séfek mennyire kreatívan feleltek meg az idei tematikának, amely a mangalica, szilva, chili volt.
- Ikon Étterem: Szilvaleves, véreshurka, chili jam
- Kis Padlizsán - Vegán Étterem: „Manga-Ica tepertőkrém” fermentált lilahagymával aszalt paradicsomos kovászos kenyérrel
- Pálma Étterem: Mangalica ragus derelye
- Paparazzi Kitchen & Bar: Préselt mangalica nyak, kovászolt ringló, ropogós aszalt szilvás kenyér
- Szomszéd Bisztró: Mangalica császárhús, savanyúkáposzta, chili, szilva
- Wok to Box: Bibimyeon - hideg, csilis, koreai , vékonymetélt, "szezámtojás", mangalica char siu
A desszertekre sem lesz panasz, nézzünk néhány példát!
- Jardin Cukrászda: Mangalica hájas mille feuille ribizlivel és dióval.
- Kiss-Virág Cukrászda: Szilvaszerelem - forrázott tészta, fahéj ropogóssal, szilvás mogyorós töltelékkel, mogyoró habbal a tetején.
- Mákvirág Cukrászda: Szilvás Mákvirág pohárdesszert, amely az emblematikus névadó desszertjük könnyed hársmézes változata: habkönnyű hársmézes mousse, fűszeres szilvavelővel.
Talán még soha ennyien nem érkeztek a Debrecziner Gourmet fesztiválra Debrecenen kívül, mint most.
Nézzük meg - a teljesség igénye nélkül - ők mivel készülnek!
- Anyukám Mondta (Encs): Kakas & Furmint, amely egy fehérboros kakas, lardo di Mangalica, gombák fúziója.
- Babka (Budapest): Datolyás chilis báránygerinc - grillezett báránygerinc datolyaszirupban, aleppói chilipaprikával, pirított fenyőmaggal, tahini krémmel, marinált karfiollal.
- Fishmonger Grill (Budaörsi Halpiac): Garnélanyárs chili szósszal vagy Lazac-tonhal nyárs
- Macok Bisztró (Eger): Angus marhanyak,"vadas" savanyított gomba vagy Macok túró gombóc.
- Leves Gasztroműhely (Miskolc): Vad Keleti gulyásleves - szilvával és mangalicával töltött wonton tészta, ropogós mangalica fül, orr, ázsiai zöldek
- Panificio il Basilico (Szentendre): Burrata e Pomodorini - sárgaparadicsomszósz, fior di latte sajt, burrata, szardella filé,füstölt chili pehely, újhagyma, bazsalikom.
- Séf Asztala Étterem (Budapest): Ázsiai húsleves mangalicából (mangalica tarja, ramen tészta, főtt tojás, chili, lime, koriander, mungóbab csíra)
A minőségi Street-Food jegyében itt lesz a Grillakadémia (Debrecen), a Duck You (Gléda Vendéglő Budapest). A Grillakadémia például Hortobágy Angus steakkel érkezik, kakukkfüves gombakrémmel és chilis tökmaggal, a Duck You pedig "Kacsa Debrecenit" készít, házi szilvás mustárral és kovászolt kenyérrel.
Az italkínálatot többek között a Bortársaság, a DiVino, a Gulácsi Pálinkák, a Szentkirályi Ásványvíz, a MONYO Brewing, a Champagne Taittinger magyarországi forgalmazója a Bor és Más Kft. nyújtja. Az egyedi ízvilágú koktélokat Boutiq Bár (Budapest), a Paparazzi Kitchen & Bar (Debrecen) és a Maszek Debrecen kínálja. A kávécsodákról a Black Sheep Roastery & Coffee gondoskodik.
A fesztivál sztárműsorvezetője Liptai Claudia lesz, aki mellett többek között fellép és főzni fog Mede Ádám (Laurel Budapest), Mészáros Ádám (Botaniq Turai Kastély), Thür Ádám (Ikon Étterem), Ruprecht László (SVÉT) a gasztroszínpadon.
Újdonság, hogy Dj. Németi igényes lounge és chill out zenéje mellett pénteken a legendás lemezlovas Bárány Attila fokozza a remek hangulatot. Szombaton este pedig fellép Pribojszki Mátyás (Jumping Matt & His Combo) az egyik legismertebb hazai és európai szinten is jegyzett, elismert szájharmonikás, énekes, dalszerző, aki szólóban, valamint különböző formációival keresztül-kasul bejárta Európát, sőt turnézott az USA-ban.
Szombaton és vasárnap a francia divat által inspirált divatbemutató lesz a Fórum Bevásárlóközpont jóvoltából.
A gyerekekre is külön gondoltak a szervezők, ezért számukra ismét megnyílik a Zsebséf terasz, ahol a kicsik és nagyok is jól szórakozhatnak!
Hagyományteremtő szándékkal 2018-ban indult útjára a Debrecziner Gourmet-díj, amelynek keretében idén is a kilátogató közönség közvetlenül szavazhat és választhatja ki a legjobbnak tartott kiállítót. A szavazók között értékes nyereményeket többek között Wizz Air repülőjegyeket, vagy a Fórum Debrecen 50 ezer forintos vásárlási utalványát sorsoljak ki.
A Debrecziner Gourmet fesztiválon csak az érvényes járványügyi rendelkezések betartásával lehet részt venni. A vendégek a rendezvényt védettségi igazolvánnyal és személyi azonosságot igazoló okmánnyal, kiskorúak esetében pedig ugyanezen dokumentumokkal rendelkező kísérővel látogathatják.
Jegyinformációk: https://debreczinergourmet.jegy.hu