Okosabb, aki főtt ételt eszik?
Szerző: MTI | info@dehir.hu Közzétéve: 2012.10.25. 10:06 | Frissítve: 2012.10.25. 10:06
Rio de Janeiro – Kutatók szerint összefüggés van a táplálék emészthetősége és az agy kapacitása között. A nyers hús nem szolgáltat elég energiát.
Valószínűleg a nyers táplálék az oka annak, hogy a nagy emberszabású majmok nem fejlesztettek ki nagy agyat. Táplálékuk, a levelek, gyümölcsök és a nyers hús nem szolgáltat elegendő energiát ahhoz, hogy több agysejtet láthatna el - fedezték fel brazil kutatók.
A szakértők szerint egy gorillának naponta több mint két órával több időt kellene táplálkozásra fordítani ahhoz, hogy arányaiban az emberhez hasonló méretű agyat fejlesszen. Ez azonban szinte lehetetlen, mivel egy gorilla már most napja nyolcvan százalékát táplálkozással tölti. Az ember elődei azzal oldották meg ezt a problémát, hogy elkezdték megfőzni ételeiket. Ha a táplálék főtt, több kalóriát ad, mert a tápanyagokat könnyebb így megemészteni, és a test könnyebben hasznosítja őket.
HOZZÁSZÓLÁSOK (0)