Mézes portékák és hagyományok a mézeskalács-fesztiválon
Szerző: Czellár Anikó | czellar.aniko@dtv.hu Közzétéve: 2012.07.28. 15:04 | Frissítve: 2012.07.29. 11:47
Debrecen – Mézet, mézeskalácsot és mézsört is kóstolhattak az érdeklődők a hétvégén a Medgyessy Emlékmúzeum udvarán. 5. alkalommal rendezték meg a Mézeskalács Fesztivált. A látogatók egy-két fogást is elleshettek a mesterektől, akik megmutatták, hogyan készül az igazi debreceni mézeskalács.
Családi titok Radics Zoltánéknál a mézeskalács receptje. A dédszülők még az 1900-as évek elején kezdték a mesterséget, Zoltán már a 4.generációt képviseli.
- Ebbe születtem bele, első perctől kezdve a méznek, a mézesnek az illatát szippantottam magamba. Ahogy el kezdtem járni, jönni-menni, ott sürögtem a műhelyben – meséli Radics Zoltán.
A hétvégi mézeskalács fesztiválon az érdeklődők elleshettek egy-két fogást a mesterektől. Az ütőfás mézeskalács mellett volt a fesztiválon puszedli, stangli és tükrös mézeskalács is. Utóbbit nem ették meg, régen a férfiak a választott hölgynek ajándékozták.
- Ha ilyet kapott egy legénytől, akkor kitette a sublótba vagy az ablakba, és onnan már tudta a többi legény, hogy neki komoly választott kedvese van – magyarázta Vajda Mária néprajzkutató.
A fesztiválon a Medgyessy Múzeum udvarán mézet és mézsört is kóstolhattak a látogatók. A rendezvény célja az volt, hogy megismertessék a mézeskalács készítésnek mesterségét az érdeklődőkkel. Emellett a méz jótékony hatásaira szerették volna felhívni a figyelmet.
Dehir - Mézeskalács-fesztivált rendeztek Debrecenben
HOZZÁSZÓLÁSOK (0)