Könyvbemutató pojéka levessel és savanyú vetrecével
Szerző: Dehir.hu | info@dehir.hu Közzétéve: 2013.04.08. 09:09 | Frissítve: 2013.04.08. 09:14
Debrecen – Székelyföldi vendégség: az erdélyi magyarság népi konyhájáról és étkezési szokásairól jelent meg könyv. Így főznek a határon túl.
Új könyvét Debrecenben, a Pergő Pálinkázóban mutatja be Szentesi Zöldi László, a Magyar Hírlap főszerkesztő-helyettese április 9-én, 18 órakor. A Székelyföldi vendégség az erdélyi magyarság népi konyhájáról, étkezési szokásairól tudósít, sok-sok személyes történettel, érdekességgel.
Arról, hogy mi motiválta a könyv megírására, így értekezik az alkotó: „Könnyen és nagy szeretettel, szinte önmagától állt össze a kötet. Húsz esztendővel vetettem számot az íráskor. Láttam önmagamat nyári forróságban, tizenkét órás autósorban a magyar–román határon. Ott voltam a kis székely faluban, ahol szorgos kezek hordták tele a terülj-terülj asztalkát a messziről jött vendégnek. Átbeszélgetett éjszakák életről, halálról, magyarokról, románokról, boldogságról és gyászról, hitről és hitetlenségről... Tagbaszakadt favágók, pásztorok, kicsi fehérnépek, tréfálkozó falusiak, autószerelők, költők, pincérek, recepciósok, boltosok, muzsikusok bújócskáznak a sorok között. Remélem kikacag az oldalakról Udvarhely, fintorog Csík, nyelvet ölt Gyergyó, felteszi pápaszemét Marosszék, kezet nyújt Háromszék. Jó étvágyat a következő ezer esztendőre!”
A szerzővel Kerekes Sándor újságíró beszélget, aki elárulta, a könyvhöz kapcsolódva bele lehet kóstolni Székelyföld jellegzetes ízeibe, ugyanis a Pergőben a bemutató alkalmából pojéka levest főznek és savanyú vetrecét készítenek puliszkával.
HOZZÁSZÓLÁSOK (0)