Kevés halat eszünk, de több pénz jut a halászatnak
Szerző: Vereb István | vereb.istvan@dtv.hu Közzétéve: 2013.10.13. 10:06 | Frissítve: 2013.10.14. 08:03
Debrecen – Európában még mindig nálunk eszik a legkevesebb halat. A szombaton kezdődött hortobágyi lehalászáson népszerűsítették a halfogyasztást.
A hétvégén a hal volt a főszereplő a magyar pusztán, harmadik alkalommal rendezett lehalászási ünnepet a Hortobágyi Halgazdaság az elepi tavon. Amíg a gyerekek egy fateknőnél gyakoroltak, a felnőttek élesben is bemutatták a hagyományos mesterséget. A vízparton hálóval, a csónakban és a vízben is keményen dolgoztak a halak kiemelésén a halászok. Miután sikerült nekik, gyorsan teherautóra tették a zsákmányt. A hazai halfogyasztás lassan növekszik ugyan, de még mindig évente csak három kilót eszünk fejenként.
Ezzel a mennyiséggel Európában a sereghajtók között van Magyarország. Idehaza még a mindig a ponty a legnépszerűbb.
- A hal nagyon egészséges táplálék, mindenkinek szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy fogyasszon többet belőle. Ezzel a rendezvénnyel szeretnénk egy kicsit népszerűsíteni a halfogyasztást, megismertetni a termékeket a vásárlókkal és rábírni őket, hogy több halat egyenek – hallhattuk Lupsán Róbertet, a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. vezérigazgatóját.
A fő cél az ágazat jövedelmezőségének növelése, az innováció és a fejlesztések támogatásával - ezt mondta a szaktárca helyettes államtitkára a rendezvényen. Bognár Lajos szerint ez a terület kiemelt jelentőséget kap a következő uniós tervezési időszakban. Magyarország legkevesebb 13 milliárd forintra számíthat a közös kasszából.
- Elértük, hogy Magyarország annak ellenére, hogy általában csökken a halászat, a tengerészeti alap költségvetése, nagyobb forrást tud majd fejlesztésekre fordítani, mint az előző években – nyilatkozta a helyettes államtitkár.
A lehalászási ünnep két napján számos program várta az érdeklődőket és természetesen a kóstoló sem maradhatott el. A halat sütve és főzve is meg lehetett ízlelni a Hortobágyon.
Dehir - Idén is megtartották a hagyományos lehalászást a Hortobágyon
HOZZÁSZÓLÁSOK (0)