Együnk több káposztát! – erre biztatnak a hadháziak
Szerző: Vojtkó Ferenc | vojtko.ferenc@dtv.hu Közzétéve: 2013.10.11. 18:17 | Frissítve: 2013.10.11. 18:21
A savanyú káposzta a tél legolcsóbb és leghatékonyabb C-vitamin forrása. Mégis egyre kevesebben fogyasztják. Évente fejenként 7 kilogrammnyit eszünk - felét a 20 évvel ezelőtti mennyiségnek. Ezen szeretnének változtatni a hajdúhadháziak. Mindent megtesznek, hogy népszerűsítsék a savanyú káposztát.
Hadházi lapos. Ez a neve annak a káposztafajtának, amit Hajdúhadházon termesztenek már a 14. század óta. Ezt savanyítják ma is ugyanazzal az ősi eljárással, csak már sokkal kevesebbet készítenek. Drasztikusan csökkent ugyanis a savanyú káposzta fogyasztása Magyarországon az elmúlt 20 évben, pedig ez a zöldségben a legolcsóbb C-vitamin forrás.
A kereslet növelését szeretnék elérni Hajdúhadházon. A gazdák összefogtak az önkormányzattal, hogy egységesítsék a termelést, a feldolgozást, valamint közösen népszerűsítsék a településnek egykor hírnevet hozó terméküket. Ezért szervezik meg minden évben a káposztás napokat is.
A káposztás napok programsorozat konferenciával kezdődött, ahol a szakemberek arra keresték a választ, miként lehetne növelni a káposztafogyasztást Magyarországon. A káposztás napok szombaton kulturális rendezvényekkel folytatódik, vasárnap pedig azokat várják, akik a káposztás ételeket kedvelik.
Dehir - Vitaminbomba, mégis egyre kevesebbet eszünk belőle
HOZZÁSZÓLÁSOK (0)