Húsvétra bárányt kínál a debrecenieknek a balmazújvárosi biogazda
Szerző: Dehir.hu | info@dehir.hu Közzétéve: 2016.03.18. 09:37 | Frissítve: 2016.03.18. 10:46
Debrecen – Rózsa Péter a minőségre esküszik. A hagyományosra, a természetesre. Piac utcai üzletében szinte minden van: zöldség, gyümölcs, tejtermékek és húskészítmények.
Rózsa Péter világa ennél már aligha lehetne közelebb a debreceniekhez. A neves balmazújvárosi biogazda ugyanis a cívisváros szívébe hozta el a Hortobágy és virágoskúti birtoka ízeit. Még 2014 karácsonya előtt, mikor is a Régi Városháza alatt megnyílt Piac utcai kis boltja. Ahol szinte minden van, s ahol nemcsak vásárolni lehet, de enni is egy jót a frissen készült étkekből.
Az eltelt idők folyamán hamar kialakult a törzsközönsége ennek az üzletnek. Ami nem csoda, hiszen ahogy korábbi cikkünkben írtuk, Rózsa Pétertől friss zöldséget és gyümölcsöt, tejtermékeket és húskészítményeket olyan hírességek is szívesen vásárolnak, mint Halász Judit, vagy a köztársasági elnök. De nem véletlen az sem, hogy a Nők Lapja ismert szerzője, Schäffer Erzsébet, vagy a Gasztroangyal Borbás Marcsija is elzarándokolt a gazda tanyájára.
Velük szemben viszont a debrecenieknek nem kell túl sokat vagy túl messzire (a Hortobágyra vagy a budapesti biopiacokra) utazgatni ahhoz, hogy mindazzal a csodával találkozzanak, mely a bőséges kínálatban szerepel. Ők csak leszállnak a villamosról (vagy átsétálnak a túloldalról), s máris megérkeznek a Virágoskúti Biobolt világába.
Nem túl nagy, de annál hangulatosabb ez az üzlet, ami stílusában, megjelenésében a hagyomány, a paraszti tradíciók világát idézi. Nem véletlenül jelennek meg népművészeti elemek itt, hiszen a bolt kialakításában a kiváló néprajtudós és festő, Makoldi Sándor is sokat segített, a bolt előtti kis terasz pedig az ismert festő és zenész, Pikó Sándor elképzeléseit dicséri. Hihetetlen, ezen a néhány négyzetméteren mi minden elfér. Bio húskészítmények sora: köleskásás hurka és kolbász, disznótoros, igazi békebeli virsli, szárazkolbász, mangalica szalonna, debreceni páros, tepertő. Vannak vákumcsomagolt és szintén bio friss tőkehúsaik is: szürkemarha, bivaly, magyar tarka, racka bárány, mangalica, malac, szamár, ló s megannyi halféleség, ha valaki arra vágyik. Bio tejtermékeik szintén finomak és különlegesek: tejek, joghurtok, sajtok, körözöttek, krémtúrók sorából válogathat a betérő. Képzeljük csak el, milyen lehet egy bivalygomolya, amit medvehagymával fogyasztunk, friss házikenyérrel... Aki friss bio zöldségekre, gyümölcsökre és élelmiszerekre vágyik, az is nyugodtan telerakodhatja a kosarát. Tészták, lisztek, ecetek, olajok, teák, mustárok, lekvárok, befőttek, csokoládék, fűszerek, müzlik és még gluténmentes termékek is bővítik a választékot.
Egészséges és finom: itt mindenre áll ez. A Virágoskúti Biogazdaság itt forgalmazott élelmiszerei tartósítószerektől és mesterséges színezéktől mentesek. Megjegyzi azt is a biogazda: érdemes mérlegre tenni az árat és a minőséget. Mutatja, nézzük meg, milyen szép ez a jókora darab sonka. Hagyományos eljárással készült – ez nem olyan, amiből megvesz egy kilót a vevő, aztán majd a hűtőben kiolvad belőle egy jó adag víz, s mire belekerül a tányérba, jó, ha fél kiló, negyven deka marad a végén belőle...
A bioboltban most a tavaszra készülnek, küszöbön ugyanis a húsvét, ami egyszerre szép egyházi ünnep, és a pásztorok számára is jeles időszak. A közelgő tavaszi ünnepre további különlegességekkel állnak elő a virágoskútiak. Meglepő, ám a gasztronómiában és a hagyomány világában jártasak számára igen vonzó választékkal: kaphatók itt mangalica-, ló- és szamársonkák is. Ínyenc mustárok és tormák, krémsajtok, sajt- és sonkatálak. Valaha Magyarországon a húsvét elképzelhetetlen volt bárány nélkül. Rózsa Péter számára ez így van napjainkban is: éppen ezért az üzletben a racka bárány húsát akciósan (15 százaléktól!) kínálják húsvét előtt, hogy minél többen el tudják érni ezt a finomságot.
Van, amiről azonban nem érdemes beszélni: semmi nem tud versenyezni a tapasztalattal. Amikor a vevő belép az üzletbe, hirtelen úgy érezheti, érzékszerveit maximális munkára kell fognia, hiszen a látvány is magával ragadó, az illatok is varázslatosak. S persze, ott a nagy feladat is: kiválasztani, mi fér a keretbe, a kosárba, mi kerüljön a húsvéti asztalra. Ebben is szívesen segítenek az üzletben. S ha a vevő megfáradt, ehet valami finomat – kolbászt, töltött káposztát akár – , s ihat utána vagy valamilyen illatos, gőzölgő teát, vagy egy pohár üdítő, valódi gyümölcslevet.
HOZZÁSZÓLÁSOK (0)