Nagy debreceni gasztrokaland a Békás-tónál – fotókkal, videóval
Szerző: Szénási Miklós | szenasi.miklos@dehir.hu Közzétéve: 2018.06.16. 11:10 | Frissítve: 2018.06.18. 11:22
Debrecen – Tudják, kik a gurmanok? És a gurmék? Ismét itt a Debrecziner Gourmet Fesztivál, belépni szigorúan szabad. (Bár nem ingyenes.)
Nem első ízben tehetünk egy szó szerint jóízű kirándulást az ételek, italok, földi finomságok birodalmába Debrecenben. Pénteken a Nagyerdőn, a Békás-tónál ismét megnyitotta kapuit a Debrecziner Gourmet Fesztivál, hogy a minőségi gasztronómia jegyében minél többen megismerjék és megszeressék a vidék alapanyagait és ízeit. Újra idegyűltek a legismertebb magyar séfek, s a rendezvényen 18 étterem várja a látogatókat különleges ételekkel, s mindemellett zene, divatbemutató, ételkóstoló is színesíti a kínálatot.
Fotók: Kiss Annamarie
Igazi trendi rendezvény ez ebben a városban, ahol a májustól kora őszig tartó
23 héten 23 fesztivál
várja a közönséget. Aki szívesen "hajszolja" és "habzsolja" az élményeket, aki szeret újat és még újabbat látni, kóstolni, kipróbálni, aki vonzalmat érez a konyha kultúrája iránt, és kedvére való a séta ezen a hangulatos helyszínen, annak nyilván itt a helye.
Belépni bárkinek szabad, bár aki regisztrált, az némi előnyre is szert tehetett kuponok és kóstoló pohár formájában, de az sem baj, ha valaki éppen egy hirtelen ötlettől felvillanyozva kerekedik fel, s buszozik, villamosozik ide. (Az autót érdemes otthon felejteni, mert pezsgőt, bort, kézműves sört, whiskeyt is kortyolgathatunk itt.)
Ha már Gourmet Fesztivál, nem árt, ha van némi fogalmunk arról, mi is, vagy még inkább ki is a gourmet (azaz a gurmé). Mert nem éppen ugyanaz, mint a gourmand (vagyis a gurman).
Míg a gourmand inkább a falánk, mohó, nagyevő, aki jó sokat, s lehetőleg csupa jókat eszik, a gourmet a válogatós, vagy inkább választékosságra törekvő, az igazi ínyenc, aki nem a mennyiséget, hanem a minőséget helyezi előtérbe. (Persze, Debrecenben elférnek mind, a gurmanok, meg a gurmék is, nem dobják ki őket ebből a gasztronómiai paradicsomból...)
A szervezők nagy hangsúlyt fektettek a helyi ízek felvonultatására is. A helyi érték a gasztronómiában is érték. Akik szeretnek utazni, egy-egy adott helyen nem véletlenül szokták a portást, a pincért arról faggatni, ha ők mennek ebédelni, vacsorázni, kávézni, sörözni, hova indulnak, s mit választanak.
Ez a fesztivál egy remek kaland. Itt bizony a kerítés is kolbászból van (némi túlzással), s amit a Békás-tó környékén kapunk, az bizony különb, mint a kutya vacsorája. S bár nem ingyenes, az is segít abban, hogy ne érezzük azt (a népi bölcsességek, szólások sorolását folytatva), hogy olcsó húsnak híg a leve.
Rajtunk múlik, akarunk-e belekóstolni...
Kapcsolódó cikkek:Cím | dátum |
---|---|
A létai torma lesz a Debrecziner Gourmet Fesztivál középpontjában – fotókkal, videóval | 2018.06.05 |
HOZZÁSZÓLÁSOK (0)