Létezik az egészséges karácsonyi menü? Eláruljuk!
Szerző: Dehir.hu | info@dehir.hu Közzétéve: 2014.12.24. 09:59 | Frissítve: 2014.12.24. 13:13
Debrecen – Mit tegyünk a plusz kilók ellen? S milyen díszeket újítsunk be? Földi Betti, a Debrecen Rádió FM95 Életmódi magazinjának műsorvezetője minden kérdésünkre megadta a választ.
Minden évben visszatérő kérdés, hogyan lehetne megúszni az alantasan felkúszó plusz kilókat karácsonykor. Milyen díszeket újítsunk be? Vagy inkább frissítsük a régieket? Földi Betti, a Debrecen Rádió FM95 Életmódi magazinjának műsorvezetője minden kérdésünkre megadta a választ. Sőt, meg is nyugtatott mindenkit a szerkesztőségben: senkinek nem kell lemondani a finomságokról!
– A kalóriadús ételeket csak mértékkel fogyasszuk, és helyettesítsük őket egészségesebb változatokkal, mozogjunk rendszeresen. Ennyi elég is ahhoz, hogy az ünnepek után se kelljen fogyókúrán törni a fejünket. A dió és egyéb diófélék zsírtartalma ugyan 70 százalék körüli, de vitaminokban, ásványi anyagokban és nyomelemekben nagyon gazdagok. Tartalmaz káliumot, magnéziumot, vasat és cinket. Ha rendszeresen fogyasztja kis mennyiségben, jót tesz vele szívének, agyának és idegeinek is.
Akadnak viszont olyan ételek is, amiket jobb ha igyekszünk kikerülni. Az FM95 műsorvezetője elmondta, a marcipán és a mézeskalács hizlalnak a legjobban. Persze, egy méretes vásári sült hús vagy zsíros sült kolbász is okozhat gondokat. Ezt talán mondani sem kell. Szerencsére senki nem kényszeríti az embert, hogy megtagadja magától ezeket. Mégis érdemes inkább kevesebbet fogyasztani belőle, és azt sem késő délután vagy este, amikor megterheli a szervezetet a nehéz étel. Jó hír viszont, hogy a karácsonyi finomságok a zsír és cukor mellett több egészséges összetevőt is tartalmaznak. Illatos és finom fűszereket például. Tipikus karácsonyi fűszer a fahéj, a szegfűszeg, a vanília, az ánizs, valamint napjainkban a gyömbér és kardamom is. Jó hatással vannak a kedélyállapotra, mivel befolyásolják a szerotoninszintet. A fűszerekben lévő illóolajok illata is pozitív hatással van a kedélyállapotra a sötét téli hónapokban. Jót tesznek a gyomornak, segítik az emésztést.
Nagy dilemma lehet még a karácsonyi díszítés is. Hogy mit érdemes választani a végtelen lehetőségek közül, sokszor inkább az ízlés dönti el. De érdemes tudni, hogy az ízléses színösszeállítás mellett már egy karácsonyfa díszítés során is odafigyelhetünk környezetünk épségére.
– Újra hódítanak a természetes hatású, elsősorban fából készült dekorációs kellékek. Sok fából készült dísz és dekorációs elem jellemzi ezt a trendet, de kiegészíthetjük más színekkel is, elsősorban bronzzal és pezsgővel, de egy kevés pirossal is meleg hatást érhetünk el – árulta el a rádiós műsorvezető. Hozzátette, néhány éve már a zsákvászon is divat, bár az annyira nem elegáns mint inkább természetes. Aki letisztult dekorációt szeretne, jobb ha a fehér, átlátszó anyagokat választja. Még ezt is fellehet dobni, hogy ne változzon a fa egy dermesztő jégvilággá. Rakhatunk rá havas hatású jegesmedve figurákat, mókusokat vagy rénszarvasokat.
– A Karácsony mindig is a csillogásról szólt, de az sosem baj, ha inkább a hagyományos díszítésnél maradunk. A piros és a zöld egy igazi klasszikus párosítás. Az elmúlt években a pirosat almazölddel vagy kiwizölddel párosítottuk, idén megjelent a kissé hagyományosabb smaragdzöld is a palettán.
Az Életmódi magazin műsorvezetője hangsúlyozta azt is, bármelyik variációnál döntünk végül a lényeg, hogy mindezt a szeretteinkkel készítsük békességben. Talán kicsit klisésen hangozhat, mégis fontos minden évben megemlíteni, hogy a hangulatot ne a tárgyak, a díszek vagy a finom ételek sokasága adja meg. Legyen az ünnep középpontjában mindezek előtt az, hogy a lázas és sokszor fárasztó készülődés után kizárólag szeretteinkre koncentrálunk.
HOZZÁSZÓLÁSOK (0)