Korábban kezdődött az idei szüret
Szerző: MR1-Kossuth Rádió | info@dehir.hu Közzétéve: 2011.09.14. 12:00 | Frissítve: 2011.10.20. 12:02
Magyarország – A szőlő és bor számára annyira jó volt az elmúlt hónapok időjárása, hogy már korán megkezdődött a szüret, nem csak a Badacsonyban, de Egerben és Sopronban is. Jó a cukorfok, bő a termés, és ha igaz, testes, markáns boroknak nézhetünk elébe – adta hírül a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsora.
Rá is fér a gazdákra a tavalyi gyenge évjárat után egy jobb minőségű és mennyiségű idei termés – mondta a Kossuth Rádiónak Láng Letícia kőszegi borász, aki nagy reményekkel néz az idei év elé. A soproni borvidékhez tartozó száz-százhúsz hektáros kőszegi szőlészeteknél hat-nyolc tonnás termésátlaggal számolnak hektáronként, és a cukorfok is ígéretes.
Egerben már végeztek a korai érésű fehér szőlő szüretelésével, a mennyiség jóval elmarad a korábbi becslésnél, a minőség viszont sokkal jobb lett – közölte a harminc hektáron gazdálkodó Pál Sándor. A borász szerint nem lesz panasz a felvásárlási árakra sem, nem várhatók értékesítési nehézségek, de a vártnál kevesebb termés miatt nem biztos, hogy nyereséges lesz a termelés.
Már a szüret dandárjánál tartanak Badacsonyban, ahol évek óta nem tapasztaltak ilyen kedvező időjárást. Szabó István, a Badacsonyi Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke szerint az idei évre mennyiségben és minőségben is különleges évjáratként fognak visszatekinteni a gazdag napfényes, aszályba hajló időnek köszönhetően. A borvidék mintegy háromszáz hektáros termőterületén hektáronként hét-nyolc tonnás termésre számítanak.
HOZZÁSZÓLÁSOK (0)