Elkeserítő tényeket mondott a Debreceni Egyetem professzora
Szerző: MTI/hazipatika/Dehir | info@dehir.hu Közzétéve: 2019.03.16. 10:56 | Frissítve: 2019.03.16. 11:04
A rossz táplálkozási szokások miatt nincsenek jó állapotban a magyar emberek, de a legújabb kutatások ezen is változtathatnak.
A Debreceni Egyetem táplálkozástudományi intézetének professzora közölte, egyre rosszabb egészségügyi helyzetben vannak az európai emberek, a férfiak 70 százaléka és a nők 60 százaléka túlsúlyos vagy elhízott, folyamatosan nő a cukorbetegség, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések előfordulási aránya.
Bánáti Diána még ennél is rosszabb hírt mondott, ugyanis Magyarországon az európai átlagnál is siralmasabb állapotok uralkodnak az elhízás vonatkozásában. Nem is beszélve arról, hogy a daganatos betegségekből a legtöbb hazánkban fordul elő.
A Debreceni Egyetem szakembere azt is hangsúlyozta, hogy mindez – az Egészségügyi Világszervezet iránymutatása szerint – megelőzhető lenne azzal, ha az emberek egészségesen táplálkoznának, a betegségek ugyanis legalább 40 százalékban szorosan összefüggnek az életmóddal, azon belül is a táplálkozási szokásokkal.
Kiemelte, a táplálkozástudománnyal foglalkozó kutatások ma már azzal is foglalkoznak, hogyan előzhetők meg bizonyos betegségek, így most már nem csupán az élelmiszerekkel gyógyítás az elsődleges célkitűzés.
Hozzátette, a mikroorganizmusok, mikrobioták szerepe és bélflórára gyakorolt hatásuk egyre fontosabb és folyamatosan bővül az ehhez kötődő ismeretanyagok tárháza.
A táplálkozástudomány újabb szintre léptetésével arra is fény derülhet például, miként lehetne lelassítani, vagy akár megakadályozni az időskorban jelentkező szellemi leépülést.
HOZZÁSZÓLÁSOK (3)
Gémesi Gábor
A Kis ès Nagy-Piacon minden beszerezhető ami kell.
Gémesi Gábor
Jogos senor. A legjobb ès egèszsègesebb a bio áruház. Tehát a piac. Ott is az őstermelők!
Senor
Ha már táplálkozás tudomány! Pont az a lényegeges kérdés: miért van az, hogy ebben az országban kizárólag élelmiszer üzletek találhatók, amelyek kizárólag, a szervezet számára haszontalan és feldolgozhatatlan mocskot és szennyet árulnak? A szervezetet tápláló étek, alapanyag az, amit magad termelsz (mert tudod, hogy mivel és hogyan kezelted), vagy megbízható őstermelőnél vásárolod, mert az természetes módon állít elő. Aki nem tápozza a mangalicát, hogy fújódjon, mert három hónap múlva piacra kell dobni, mert ha ezt eszi a magyar, akkor bizony ő maga is csak felfújódik attól a sok hormontól. Aztán jönnek a tudósok a zöldség-gyümölcs fogyasztás előtérbe helyezésével. Na persze! A pirosra festett zöldparadicsom és a sárgára festett zöldbanán...