Ismét Debrecenben díjazták a legjobb pálinkákat
Szerző: MTI | info@dehir.hu Közzétéve: 2023.02.05. 19:10 | Frissítve: 2023.02.08. 18:02
Az Ongai Kulturális Egyesület által szervezett XIII. Quintessence Pálinka- és Párlatversenyre 1763 minta érkezett Magyarországon kívül Romániából, Szlovákiából, Szerbiából és ez alkalommal először Vietnámból. Az eredményt Debrecenben hirdették ki a hétvégén.
A pálinkákat és a párlatokat január 19 és 21 között értékelték Ongán. A háromnapos zsűrizés során egy 27 fős nemzetközi bíráló csapat formált véleményt a desztillátumokról, melyek közül az előbírálaton 76 tétel nem jutott tovább a főbírálatra. A nevezett pálinkák és párlatok 230 nevezőtől, 153 településről származnak. Az eredményeket február 4-én, egy nagyszabású gálán hirdették ki a Kölcsey Központban.
– A jó pálinka nem csak nemes ital, de valódi gazdasági érték, idegenforgalmi vonzerő is. A főzdék munkát, megélhetést adnak, miközben innovatív megoldásokat keresnek, hogy biztosítsák a minőséget. A pálinka készítése egyszerre tudomány, szakma és művészet – mondta Dr. Nagy István agrárminiszter a XIII. Quintessence Pálinka- és Párlatverseny eredményhirdető gáláján szombaton.
Az értékelés újfent az egyesület által fejlesztett 100 pontos bíráló rendszer és szoftver segítségével történt. A tavalyi évhez képest még összetettebb értékelő elvekkel és struktúrával. A korábbi évekhez képest jóval kisebb különbség döntött az egyes kategóriák győztesei és a nagydíjat nyertek között. A zsűri egybehangzó véleménye szerint a versenyre nevezett pálinkák és párlatok minősége sokat javult, csökkent a hibás tételek aránya.
Nagydíjak:
„QUINTESSENCE – 2023 legjobb ongai pálinkája/párlata”: Sóvári Károly Fekete berkenye
„QUINTESSENCE – 2023 legjobb értékelő/bíráló zsűritagja” Vértes Tibor
„QUINTESSENCE – 2023 legjobb bérfőzdéje” Mámor Pálinkaház - Felsőzsolca
„QUINTESSENCE – 2023 legjobb női magánfőzője”: Tóthné Varga Erzsébet
„QUINTESSENCE – 2023 legjobb magánfőzője”: Vass Csongor
„QUINTESSENCE – 2023 legjobb bérfőzetője és főzdemestere”: Guba Krisztián (bérfőzető) és Nyilasi Béla (főzdemester)
„QUINTESSENCE – 2023 legjobb magán és bérfőzetett párlata”: Szász Gábor - Orange Red kajszibarack
„QUINTESSENCE – 2023 legjobb pálinkája”: a Sáppusztai Pálinkafőzde – Piros Vilmoskörte
„QUINTESSENCE – 2023 legjobb kereskedelmi főzdéje, egyben a verseny győztese”: 1 Csepp Pálinka Kft.