Minden a mézről szólt
Szerző: Nagy-Vállaji Orsolya | vallaji.orsolya@dtv.hu Közzétéve: 2011.07.30. 20:29 | Frissítve: 2011.07.30. 20:29
Debrecen – Ősi recept alapján készült mézeskalácsok és különleges mézek. A hétvégén ismét megrendezték a Medgyessy Ferenc Emlékmúzeumban a Mézeskalács Fesztivált. A rendezvényt még az esős időjárás sem tudta elmosni. A fesztiválon 40 árus és színes programok várták az érdeklődőket.
Ősi, titkos családi recept alapján készül a mézeskalács. Radics László 150 éves formákon, évtizedek óta készíti a finomságokat.
- 32 éve csinálom, szívvel-lélekkel kell készíteni, és akkor nincs probléma – hallhattuk Radics László mézeskalács-készítő mestert.
A negyedik mézeskalács fesztiválon minden a mézről szólt, még a sajtkészítő is édes ízeket kínált.
- Ez a mézes-vaníliás zsendice, tulajdonképpen nem sajt. A sajtkészítés melléktermékeként keletkező savóból lehet a legértékesebb fehérjéket kinyerni, ezek az úgynevezett savófehérjék, és így jön létre ez krémtúró állagú finomság, amit mézzel ízesítünk – magyarázta Gyarmati Rudolf sajtkészítő.
A mézeskalács készítésének Debrecenben a XVIII. századra visszanyúló hagyományai vannak. A kétnapos rendezvény célja, hogy élővé tegyék a hagyományt.
- Debrecenben a XVIII. század elejétől kezdve folyamatosan jelen van a mézeskalácsosság. Fontos szimbólumává vált a mézeskalács Debrecen városának, és egy hagyományt úgy lehet megtapasztalni, ha élővé, elevenné tesszük – vélekedett Lakner Lajos, a Déri Múzeum igazgatója.
- A méz, ami olyan fontos a népi táplálkozásban, valamint az egészségünk megőrzésében a reformkonyhában, de a modernkori táplálkozásban is, annak minden értékét meg kell mutatni, mert hisz elfelejtették már az emberek ezt – mondta el Vajda Mária néprajzkutató.
A rendezvény elérte a célját. Az esős idő ellenére a mézeskalács fesztiválra több százan voltak kíváncsiak.
HOZZÁSZÓLÁSOK (0)