Már látszik Debrecenben a szombaton életbe lépett járványügyi enyhítések hatása – videóval
Szerző: Pocsai István | pocsai.istvan@mcdb.hu Közzétéve: 2021.07.05. 14:32 | Frissítve: 2021.07.05. 14:47
Debrecen - A Kerekestelepi Termálfürdőben például jelentősen lerövidült a beléptetési idő. Az éttermek egyelőre óvatosságot tapasztalnak. Hiába nem kell már a védettségi igazolvány, a zárt helyiségek helyett inkább a teraszokat választják a vendégek.
Hétfőn is sokan csobbantak a Kerekestelepi Termálfürdőben, a 30 fokos meleg kicsalogatta az embereket a strandra. A szombaton életbe lépett járványügyi enyhítésekről hallott a fürdőzők többsége.
- Nyilván azoknak, akik nem akartak oltatni és kitartottak emellett, nyilván egy könnyítés, meg gondolom, a vendéglátóegységek számára is, ahol eddig kellett kártya, nekik ez pozitívum – mondta Szénási Nóra.
Nem csak nekik: a szolgáltatóhelyek üzemeltetői is várták már a döntést, ami például a fürdőkben gyorsabbá és gördülékenyebbé tette a beléptetést.
- Nem kell már igazolványt kérnünk, nem kell ellenőriznünk, ez nagy mértékben megkönnyíti a kollégáink dolgát, illetve gyakran előfordult, hogy nehezen viselték az eltiltást azok, akik nem léphettek be a fürdő területére. Ez sok konfliktust okozott, sok probléma volt belőle. Ezek már nincsenek, így nekünk is sokkal könnyebb ez így, és sokkal jobb a hangulat a fürdőben – mutatott rá György Zoltán, a DH-Szerviz Kft. ügyvezetője.
A szabályok változása a vendéglátóhelyeket is érintette, az éttermek belső helyiségeiben sem kell már védettségi igazolvány.
A vendégek egyelőre ismerkednek az enyhítésekkel, a hétvégi tapasztalatok alapján a nagy roham még várat magára.
- A beltéri éttermekben, ahol belül is van fogyasztási lehetőség, még mindig vannak fenntartások a vendégek részéről. Azt gondolom, hogy az elmúlt időszak kialakított az emberekben egy bizonyos félszt, és ez még megtapasztalható a vendéglátásban – mondta Barabás Zoltán, a Nemzeti Gasztronómiai Szövetség alelnöke.
A teraszokat, kerthelyiségeket tehát bátrabban választják a vendégek. A szakemberek szerint továbbra is jellemző az óvatosság, amit részben a fogyasztói szokások átalakulása indokol, de ez a hazai átoltottság növelésével a jövőben változhat.