Körömtől virsliig: már sokan vásárolnak Debrecenben is szilveszterre – videóval
Szerző: Pálffy Andrea | palffy.andrea@mcdb.hu Közzétéve: 2021.12.29. 14:25 | Frissítve: 2021.12.29. 14:54
Debrecenben is sokan vásárolnak ezekben a napokban virslit, ami a szilveszteri menü nélkülözhetetlen része. Évente 30 ezer tonna fogy ebből a termékből Magyarországon, jelentős része ebben az időszakban. A Debrecen Televízió stábja által megkeresett húsboltban azt mondták, hogy sokan keresik a körmöt, a bőrös hús és a debreceni párost is.
Legtöbben már december 29-én is a szilveszteri menühöz vásárolnak ilyenkor Debrecenben is. Az árak szinte alig változtak tavaly óta: a virsli kilója 1000-1500 forint között mozog. A többségnek fontos, hogy megbízható hozzávalókból készüljön az étel.
- Az emberek általában a minőséget keresik, nem az az 500 forintos virslit, amit már nem is lehet annak nevezni, mert az élelmiszer-törvénykönyv nem engedi meg - mondta el Papp István, a Hajdúhús 2000 Kft. ügyvezető-tulajdonosa.
Csak az a termék nevezhető ugyanis virslinek, amelynek hústartalma minimum 51 százalékos, emellett a virsli zsír-, fehérje-, nedvesség,- és sótartalmat is szigorú előírások szabályozzák. Ez az egyik legkelendőbb húsipari árucikk az év végén.
Mostisch Martina, a Magyar Húsiparosok Szövetségének ügyvezető titkára elmondta: az éves, 30 ezer tonnányi fogyasztás ötöde-hatoda ilyenkor, szilveszter tájékán fogy el.
Szilveszter előtt a sertésköröm is nagyon keresett, mert ez az egyik alapanyaga a kocsonyának, ami sok családban nem hiányozhat az ünnepi asztalról, miként a jó minőségű kolbászok sem. Ezen túl a bőrös hús, a csülök, a kolbász és a debreceni páros is jól fogy ilyenkor.