Húsvét előtt adják el a hajdú-bihari torma bő felét – videóval
Szerző: Szőke Nikolett | szoke.nikolett@mcdb.hu Közzétéve: 2023.04.04. 16:30 | Frissítve: 2023.04.04. 16:55
A termelők arra buzdítanak, hogy ne csak ilyenkor fogyasszuk, hanem egész évben legyen az asztalon, mert sok étel remek kiegészítője lehet.
Mosás, válogatás, pucolás. Ezután pedig áztatás ecetes vízben. Darálás előtt ez vár a tormára. Öt kiló tormából körülbelül 60 üveget tudnak megtölteni. A termék tartósítószer és adalékanyag mentesen készül. A natúr változat pedig még cukrot sem tartalmaz, ereje azonban van.
- Ezt az orrcsavaró, csípős ízt keresik a legtöbben, akik tormát akarnak enni – emelte ki Heit Lóránd őstermelő.
Fontos, hogy hűtve tároljuk hiszen úgy őrzi meg leginkább az erejét és a zamatát.
A környékbeli falvakra azt is szokták mondani, hogy a magyar torma hazája – Újléta, Létavértes, Álmosd, Kokad, Bagamér, Vámospércs, Pocsaj – ahol most is nagyjából 1000-1200 hektáron termelik a növényt. Ez a mennyiség nemcsak Magyarország, hanem Európa és a tengerentúli országok tormakészletét is adja.
Az éves termelés hatvan százalékát ilyenkor, húsvét előtt értékesítik. Fontos, hogy nem csak az ünnepi menü mellé kiváló kiegészítő ez a növény, hanem levesekhez, húsokhoz, vagy akár desszertekhez is kiváló lehet egész évben.
- Egész évben lehetne fogyasztani, mindig elférne az asztalon, egy jolly joker növény. Óriási a C-vitamin tartalma és nem utolsósorban orvosok által bizonyított, hogy a legmagasabb vírusölő hatása a magyar tormának van – tette hozzá az őstermelő.
A Debrecen Televízió stábja által meglátogatott pocsaji üzemben már nem csak natúr ízben készítik a tormát. Van almás, chilis, céklás, fokhagymás, medvehagymás, de tárkonyos és mustármagos is. Sőt, a nyári szezonra torma alapú grill krémekkel is készülnek az erőteljes ízek kedvelőinek, hogy ezzel is népszerűsítsék a magyar torma fogyasztását.