Hungarikummá nyilvánították a debreceni párost – videóval
Szerző: Dehir.hu | info@dehir.hu Közzétéve: 2015.10.13. 16:58 | Frissítve: 2015.10.14. 09:09
Debrecen – Megtörtént, amire már rég várt a város: a Debrecenben ülésező bizottság meghozta döntését, és a debreceni páros hungarikum lett.
Régen várt esemény helyszíne volt a cívisváros október 13-án: itt, Debrecenben tartotta kihelyezett ülését a Hungarikum Bizottság. Téma volt az ülésen a debreceni páros kolbász – valamint a fröccs, a bajai halászlé és az alföldi kamillavirágzat – hungarikummá nyilvánítása.
Az ülésen jelen volt Papp László, Debrecen polgármestere, Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, valamint Kósa Lajos a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője, Halász János és Pósán László országgyűlési képviselők is.
A hungarikummá nyilvánításnak gazdasági vetülete is lehet, hiszen ha valaki azt látja, hogy egy település foglalkozik értékeivel, oda szívesebben látogat el. A debreceni páros esetében ez a gazdasági előny még hangsúlyosabb lehet, hiszen a remények szerint sokan szeretnék majd megkóstolni a város hungarikumát, ha Debrecenbe jönnek.
A debreceni páros kolbász hungarikummá nyilvánítását Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter jelentette be a Városházán. A tárcavezető kiemelte, a debreceni páros a település hírét messze a határon túlra viszi, olyan népi eredetű különlegesség, melynek saját kultúrája van az állattartástól a feldolgozásig, de a vendéglátásban betöltött szerepét tekintve is különlegesnek nevezhető.
- Remélhetőleg a termék újra azt az ízvilágot fogja bemutatni a közönségnek, amit annyira szeretnek az emberek, ami annyira népszerű. Bízom abban is, hogy a Hungarikum Bizottság döntése megfelelő támogatottságot kap majd Debrecenben - közölte a miniszter.
Papp László polgármester az esemény sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, a páros kolbásznak nem csupán gasztronómiai jelentősége van, hanem Debrecen gazdasági fejlődése szempontjából is sok lehetőséget kínál a hungarikummá nyilvánítása.
- A páros kolbászt sok helyen készítik sokféleképpen, de a debreceniséghez, a város gondolatiságához nagyon szorosan kapcsolódik. Abban vagyunk érdekeltek, hogy egy kiemelkedő minőségű termék jöjjön létre Debrecenben. Minden, ami a város nevét viseli, az komoly nívót kell, hogy képviseljen. A város élelmiszeripara hullámvölgyön van túl, fontos fejlesztési elképzelések jelentek meg ezen a területen, a debreceni páros pedig nagy lökést adhat ezeknek a terveknek a megvalósításához – mondta a polgármester.
Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője hangsúlyozta, nagyon fontos lépés a kolbász hungarikummá nyilvánítása, hiszen benne van a piaci siker lehetősége. Ehhez pedig nem elég egy kiválóság, sok minden más is szükséges hozzá.
- Meg kell szervezni azt, hogy a hungarikumnak legyen olyan piaci volumene, ami megalapozhat egy piaci sikert. Ha nincs kint a termék a boltban, ha nem lehet megvenni, akkor nem lehet vele mit kezdeni. A frakció olyan alapot szeretne létrehozni a költségvetésen belül, hogy azáltal a hungarikumok igazi piaci sikerként jelenjenek meg. Így lehet kapacitást építeni arra, hogy a debreceni páros értelmezhető kereskedelmi mennyiségben tudjon jelen lenni a hazai, vagy akár a nemzetközi piacon is. Ha a kolbászt a frankfurti, vagy a bécsi karácsonyi vásárban is árulni lehetne, akkor ez még nagyobb piaci sikerre adhatna módot – mondta Kósa Lajos.
Mint azt múlt csütörtökön a DTV Köz-ügy című műsorában Halász János debreceni országgyűlési képviselő, a Magyar Művészeti Akadémia felügyelő testületének elnöke – aki a Hungarikum Bizottság tagja is – felidézte, a hungarikum-rendszer mozgalommá kezd válni, melyben a helyi közösségek felmérik értékeiket, s küzdenek azért, hogy azokat országosan is elismerjék. Jelenleg ötven hungarikum van, a debreceni páros lehet az újabb, mely már a kiemelt nemzeti érték között van.
Az, hogy a cívisvárosban ülésező bizottság kedden meghozta döntését és a debreceni páros hungarikum lett nem csupán jó hír, de kötelességekkel is jár. Kötelezik a gyártókat, éttermeket, szakácsokat, hogy kiváló minőségű terméket kínáljanak a fogyasztóknak. A Hungarikum Bizottság védjegyét azok használhatják majd, akik az eredeti receptúra alapján készítik a kolbászt.
Dehir - Hungarikum lett a debreceni páros kolbászból
HOZZÁSZÓLÁSOK (0)