Harc a sótartó és a porkrumpli ellen: lehet finom, ami egészséges
Szerző: Szamay Edina | szamay.edina@dtv.hu Közzétéve: 2015.09.01. 15:16 | Frissítve: 2015.09.01. 16:28
Debrecen - Szeptember elsejétől kevés sóval és cukorral kell főzni a tanintézményekben. A cél az egészséges táplálkozás.
A Kölcsey Ferenc Gyakorló Általános Iskola az idei tanévet 1110 tanulóval kezdte, ebből nyolcszázan ebédelnek nap-mint nap az intézmény étkezdéjében. A keddi menü frankfurti leves, túrós haluska és desszertnek egy-egy barack volt. Az intézmény vezetője elmondta, ők már évek óta oda figyelnek az egészséges táplálkozásra. Egy ebéd után sem maradhat el a friss gyümölcs. - Mi már évekkel korábban elkezdtük a cukor, a só és a zsír mennyiségének csökkentésést. Folyamatosan odafigyeltünk arra, hogy a gyerekek kapjanak megfelelő tejterméket, párolt zöldséget és mindig legyen friss gyümölcs – mondta el Ember Sándor igazgató. Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: egy új rendelet értelmében meg akarják mutatni, hogy az egészséges ételek is lehetnek finomak. Az államtitkár hozzátette: hadat üzennek a káros mesterséges alapanyagoknak, az étrendben több zöldség és gyümölcs lesz, továbbá kevesebb só és cukor. - Fontos része a rendeletnek, hogy jó alapanyagokból készüljenek el az ételek, és az is, hogy megfelelő mennyiséget kapjanak a gyermekek. A rendelet előírja azt, hogy életkori bontás szerint milyen mennyiségű alapanyagra, illetve élelmiszerre van szükségük a gyermekeknek – közölte az államtitkár. A Debreceni Egyetem vezető dietetikusa szerint a helyes étrend kialakításánál figyelembe kell venni, hogy milyen korcsoportot élelmezünk, milyen az energia szükséglete és azt is: milyen évszak van. - Hozzárendelek makro-, mikro tápanyag szintet, így elégítem ki az igényeket - ez a minőségi étkeztetés. Nagyon örülnék, ha végre étrendeket kapna minden korosztály, állapotának megfelelően, nem ételsorokat – hangsúlyozta Szalayné Kónya Zsuzsa vezető dietetikus. Az új rendelet alapján az iskolai étkezdék asztalán nem lehet sótartó, krumplipürét sem lehet már porból készíteni az iskolákban. Az államtitkár azt mondta, szeretnék, ha a fiatalok hozzászoknának az egészséges táplálkozáshoz, és ennek köszönhetően felnőttként elkerülnék őket például a szív- és érrendszeri betegségek.
Dehir - Só és cukor helyett zöldség és gyümölcs
HOZZÁSZÓLÁSOK (0)