Az élelmiszerbiztonságban is fontos központtá válhat a Debreceni Egyetem – videóval
Szerző: Pinczés Mariann | pinczes.mariann@mcdb.hu Közzétéve: 2018.10.18. 14:10 | Frissítve: 2018.10.18. 15:47
Folyamatosan nő az igény az ellenőrzött, egészséges élelmiszerek iránt. A Debreceni Egyetem egy olyan hazai vállalkozással állapodott meg, ami a világ legfejlettebb élelmiszerbiztonsági eljárását alkalmazza. Az felsőoktatási intézmény nem csak az oktatásban, hanem a kutatás- fejlesztésben is részt vesz majd.
A Debreceni Egyetemen fogják ezentúl oktatni a világ legfejlettebb élelmiszerbiztonsági technológiáját, amit nagyrészt magyarok fejlesztettek. A rendszer segítségével minden termékinformáció elérhető lesz a fogyasztók számára. A tenyésztőtől, vagy termelőtől egészen a vásárlásig követhetőek majd az adatok.
- Milyen módon került előállításra az adott termék, illetve a teljes logisztikát is végigkövetjük. Így azt, hogy honnan hova került az áru, mik voltak az átadási pontok, illetve a teljes csomagolási struktúra, a csomagolási információk is rendelkezésre állnak - közölte Árokszállási Erik, a TE-FOOD Gmbh vezetője.
A Debreceni Egyetem ezzel az együttműködéssel hamarosan nemzetközi élelmiszerbiztonsági kompetenciaközponttá válhat.
Bessenyei István, a fejlesztésben résztvevő cégcsoport ügyvezetője elmondta: mivel ennek a területnek van egy folyamatos kutatásfejlesztési háttere, fontos volt egy hasonló értékekkel bíró partnert választani.
- Fontos szempont, hogy az oktatásba is bevigyük ezt a modern technológiát, hiszen ettől tud valaki versenyképesen termelni. A végzős hallgatók ezt a megszerzett tudást a mai modern mezőgazdaságban is hasznosítani tudják majd - nyilatkozta Bessenyei István, a Laurel cégcsoport tulajdonos-ügyvezetője.
Szilvássy Zoltán, az egyetem rektora a tájékoztatón emlékeztetett: nemrég az amerikai Quintiles, a legmeghatározóbb vizsgálatszervező cég kiemelt kutatóhellyé nyilvánította az intézményt, a mostani megállapodás pedig újabb lehetőséget jelenthet mindkét fél számára.
- Olyan különlegessége is van a dolognak, hogy egy fejlettebb szabványrendszerű ágazatból tudunk importálni bizonyos megoldásokat az élelmiszeripar számára, ahol a cég is látja a versenyelőnyt, meg mi is - hangsúlyozta Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora.
Közös távlati cél, hogy az új rendszert élelmiszerbiztonsági világszabvánnyá minősítsék néhány éven belül.
HOZZÁSZÓLÁSOK (0)