Az árusok szerint többen vennék a vadhúst, ha csökkenne az áfája – videóval
Szerző: Somorjai Soma | somorjai.soma@dtv.hu Közzétéve: 2017.02.13. 17:19 | Frissítve: 2017.02.14. 08:45
A vadhús és a hal áfacsökkentésével ösztönözné a fogyasztást a kormány. Az erről szóló javaslatot a jövő évi költségvetés és az adótörvények tervezésekor terjeszti elő a földművelésügyi miniszter. Magyarországon egyébként nőtt a vadhúsfogyasztás, a lőtt vad az ágazat meghatározó bevételi forrása lett. Aránya 2005-höz képest 15-ről 25 százalékra nőtt a bevételekben.
Magyarországon a halfogyasztás leginkább az ünnepekre koncentrálódik, ilyenkor fogy el az éves
mennyiség fele. Idehaza átlagosan 4 kiló halat fogyaszt mindenki, ez a mennyiség jócskán elmarad az európai átlagtól.
- Slágertermék idén is a ponty természetesen, a magyarok körében ez a legnépszerűbb karácsonykor, ebből is a tükrös pontyot keresik leginkább, a 2-2,5 kilós példányokat, de e mellett népszerűek a ragadozó halaink, illetve az amúr, busa, gyakorlatilag ilyenkor nincs olyan hal, ami karácsonykor ne lenne eladható – nyilatkozta Simon Károly, a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. vezérigazgatója.
A Földművelésügyi Minisztérium azt javasolja a kormánynak, hogy csökkentsék a hal- és a vadhús forgalmi adóját 27-ről 5 százalékra jövőre, ezzel is ösztönöznék az embereket a vad- és halételek fogyasztására. A Debrecen Televízió által megkérdezett kereskedő szerint az áfacsökkentés növelné a vásárlókedvet.
- Negyven deka vadhúst esznek évente az emberek, ez nagyon kevés ahhoz képest, hogy milyen minőségű a vadhús, milyen tartalmi értékei vannak. Tehát az áfacsökkentés biztosan elősegítené a a gyakoribb fogyasztást – hallhattuk Mester Cecília üzletvezetőt.
Mindkét húsfajta élettani hatásai nagyon kedvezőek, a többi húsfélénél magasabb az aminosav tartalmuk és sokkal kevesebb zsiradékot tartalmaznak, a vadhús esetében viszont fontos, hogy a fertőzések elkerülése miatt csak állatorvos által ellenőrzött terméket szabad fogyasztani.
- Jó fehérjeforrás, egészséges zsírsavösszetétellel bír, tehát a változatos táplálkozásba a vadhús ugyanúgy beilleszthető, mint a halhús, mert például a zsírsavösszetételben felveszik a versenyt a vadhúsok is a háztáji húsokkal – mondta Szalainé Kónya Zsuzsa dietetikus.
Az utóbbi időszakban több alapvető élelmiszernél is csökkent az általános forgalmi adó. A sertés tőkehús, a baromfi, a tojás és a friss tej esetében egyaránt 5 százalékos lett az adókulcs.
Dehir - Népszerűbbé tehetné a vadhúsokat az áfacsökkentés
HOZZÁSZÓLÁSOK (0)