Óriáskocsonyát készítettek szombaton Esztáron – videóval
Szerző: Pálffy Andrea | palffy.andrea@dtv.hu Közzétéve: 2018.02.24. 14:05 | Frissítve: 2018.02.25. 19:59
Esztár – A hideg idő ellenére is több százan látogattak el szombaton Esztárra. A kis faluban harmadik alkalommal rendezték meg a „ Tor-mámor-Esztár" elnevezésű programot, amely középpontjában a kocsonya volt. Egy mázsa alapanyagból készült az étel. A fesztivál résztvevői megkóstolhatták az óriáskocsonyákat is.
A kocsonyafagyasztó idő ellenére forró volt a hangulat Esztáron. A hidegre itt senki nem panaszkodott, ez kellett ahhoz, hogy megdermedjenek a Tor-mámor-Esztár rendezvény fő fogásai, a kocsonyák.
Az augusztusi gigalecsójáról híres Esztáron kocsonyából is nagy készült. Három, egy méterszer két méteres edényt töltöttek meg a téli étellel. Az alapanyag összesen egy mázsa köröm, csülök és bőr volt, de az esztári kocsonyának van egy titkos hozzávalója is.
- Szívünket, lelkünket beletesszük, ahogy főzzük. A főzéstől függ, mennyi ideig főzzük, hogyan fűszerezzük. Mi nagyon sok fokhagymát használunk hozzá, lassú tűzön főzzük és szép tiszta lesz a kocsonyánk – mondta Fekete János főszakács.
A torról természetesen a hagyományos toros ételek sem hiányoztak. A csapatok helyben főzték a toros káposztát, töltötték a hurkát és kolbászt.
- Arra kell figyelni, hogy ne legyen nagyon kemény, mert akkor szét fog reccsenni, meg hogy ne legyen levegős a bél. Meg hát a jó eldolgozás – hangsúlyozta Mándoki Józsefné.
A kis faluban harmadik alkalommal rendezték meg a téli programot. Ahogy a nyári lecsófesztiválon, itt is sok önkéntes dolgozott a rendezvény sikeréért.
- A helyiek ráéreztek erre és nem gondnak, bajnak fogják ezt föl, hanem egyszerűen szórakozásnak. Mert rengeteget besegítenek ezekbe a rendezvényekbe, nélkülük ez nem is sikerülhetne – nyilatkozta Szécsi Tamás, Esztár polgármestere.
Az esztáriaknak már a jövő évi torra is meg van az ötletük. Akkor azt a hatalmas edényt főzik tele kocsonyával, amelyben nyáron a gigalecsó készül.
HOZZÁSZÓLÁSOK (0)