Derecskén egyedi eljárásokkal tartják frissen az almát – videóval
Szerző: Nádasdi Anikó | nadasdi.aniko@dehir.hu Közzétéve: 2015.11.25. 16:40 | Frissítve: 2015.11.25. 17:14
Debrecen - Vége az almaszüretnek. Hazánkban kevesebb lett a termés, mint tavaly, Derecskén mégis elégedettek.
Augusztusban kezdődött az almaszüret, és most szedték le az utolsó gyümölcsöket. Derecskén 90 hektáron termelik az almát. Az aszály országszerte megviselte a termést, de itt az alkalmazott beavatkozásoknak köszönhetően elégedettek a betakarított mennyiséggel.
- 4500 tonna almát szüreteltünk ebben az évben. Ez megfelelő. Az a lényeg, hogy minél jobb legyen a termés, mert csak az első és másodosztályú almákon van a nyereség. - mondta el Szabó Viktor ügyvezető.
Mosás után a gyümölcsöt, szétválogatták súly, szín és méret szerint. Az almák szalagokra kerültek, aztán becsomagolták őket. A termés egy részét a tárolóban helyezték el. Az almát speciális légtérben tárolják. Így a vásárlók még jövő nyáron is friss gyümölcsöt tudnak venni.
- Alacsony oxigénszinten tároljuk az almát. A normál légtér oxigénszintje 20 százalékos, mi 1,5 oxigénszintes levegőben tároljuk a gyümölcsöt. Lelassul az alma érése, és így sokkal tovább tárolható – mutatta be az eljárást Fülöp Emese hűtőház vezető.
Az almaárak magasabbak lesznek, mint tavaly, ugyanis a mostani termés messze alulmúlta a várakozásokat az országban. Az aszály miatt 450 ezer tonnát tudtak betakarítani a gazdák, ez a fele a tavalyi mennyiségnek. Mivel Európában is rossz volt a termés, más országokból is keresik a magyar almát. Emiatt a felvásárlási árak nőttek.
HOZZÁSZÓLÁSOK (0)