Aszály és növekvő import sújtja a magyar agrárágazatot
Szerző: MR1-Kossuth Rádió | info@dehir.hu Közzétéve: 2011.12.05. 11:21 | Frissítve: 2011.12.05. 11:21
Budapest – A talajvíz szintje már annyira alacsony, hogy az gátolja a haszonnövények fejlődését, közben az egyre nagyobb élelmiszerimport is árt a termelőknek – mondta Raskó György közgazdász.
Ha továbbra sem lesz számottevő mennyiségű csapadék, akkor az komoly károkat okozhat a mezőgazdaságnak – mondta Raskó György agrárközgazdász a 180 percben. A szakember hozzátette, a talajvíz szintje rendkívül alacsony, ami bizonyos helyzetekben ugyan jó lehet, de jelenleg már a akadályozza a növények fejlődését. A hónapok óta tartó aszály eddig a repcét sújtotta a legjobban, több tízezer hektáron kell kiszántani a vetést. Az agrárközgazdász szerint jövőre búzából és kukoricából is kevesebb lesz, ha télen nem esik jelentős, legalább 150-200 milliméternyi csapadék.
A magyar mezőgazdaság, így a takarmánytermesztést is fenyegető gondok közepette a külföldi élelmiszeripari cikkek aránya a nagyáruházak polcain nagyon magas, a sajtoknak például hatvan százaléka import, és a húsfogyasztás is jelentős részben külföldi behozatal fedezi. A szakember szerint aggasztó, hogy a magyar élelmiszer kiskereskedelem csak négy százalékkal bővült egy év alatt, míg a diszkontok forgalma 7 százalékkal nőtt. Raskó György szerint Magyarországon az ágazat számára a kitörési pontot a magas minőségű, úgynevezett kézműves termékek helyzetbe hozása jelentheti.
Az Antal-kormány idején a földművelésügyi tárca államtitkáraként dolgozó Raskó György szerint a kilencvenes évek első felében lefolytatott élelmiszeripari privatizáció idején jobb lett volna, ha több magyar befektető jut lehetőséghez, de akkoriban nagyon nehéz volt hazai jelentkezőket találni, ezért jutott nagyobb szerep a külföldieknek. Ma azonban az a jellemző, hogy a behozatal növekedésével párhuzamosan mind több külföldi befektető vonul ki a magyar élelmiszeriparból – tette hozzá az agrárközgazdász.
HOZZÁSZÓLÁSOK (0)