A magyar húsipar összeomlásától tartanak a feldolgozók
Szerző: MTI | info@dehir.hu Közzétéve: 2012.01.20. 12:55 | Frissítve: 2012.01.20. 13:11
Magyarország – A cégek egyre növekvő veszteségei, a csökkenő kereslet és a szűkülő piacok miatt a húsfeldolgozók szerint komoly válságban van a magyar húsipar.
A Kft., amelyben 8 kisebb cég végzi tevékenységét, a múlt évben 12 milliárd forint árbevételt ért el, mintegy 30 százalékkal kevesebbet mint egy évvel korábban. A társaság vesztesége pedig megközelítően 400 millió forintra rúg az előzetes adatok szerint.
A szakember, aki a Kft. egyik tagszervezete, a Sajóhús Kft. ügyvezető igazgatója is beszámolt arról, hogy a Sajóhús árbevétele tavaly 965 millió forintra csökkent az előző évi 1,061 milliárd és a 2009-es 1,148 milliárd forintról.
A romló eredményekért a szűkülő piacot és a költségek emelkedését okolta Fazekas József. Megemlítette, hogy a kereslet csökkenését - bár az nemcsak a kis- és közepes cégeket sújtja, hanem a nagyokat is - a kkv-k érzik meg leginkább, hiszen döntően belföldön értékesítik árujukat. A Kelet-Húsosok Kft. tagjai termelésük mintegy 90-92 százalékát értékesítik a belpiacon.
Az emelkedő költségek közül a szakember a bér-, az energia- és a szállítási, valamint az alapanyag-költségek növekedését emelte ki. Példaként említette, hogy az élő sertés ára a múlt év végére 21 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, a kilónkénti ár meghaladta a 400 forintot. Ennek alapján Fazekas József szerint a hasított félsertés kilójáért minimálisan 880 forintot kellene felszámítaniuk a feldolgozóknak, ám a kereskedők jelenleg csak 750-760 forinton veszik át a húst, így minden egyes kilogrammon mintegy 120-130 forint vesztesége keletkezik a feldolgozóknak.
A veszteség kompenzálásához minimálisan 10-15 százalékos áremelést tartana szükségesnek Fazekas József. Ezt azonban a feldolgozók nem tudják érvényesíteni a nagy élelmiszerláncokkal szemben. Sőt, még a kereskedelmi láncok kérnek különféle bónuszokat - visszatérítéseket - a feldolgozóktól amelynek mértéke általában 10 százalék körüli.
Amennyiben a helyzet nem javul, úgy a Kelet-Húsosok vezetője szerint sok kisebb és nagyobb húsfeldolgozó kerülhet csőd közeli helyzetbe, illetve zárhatja be kapuit. Azok a cégek is, amelyek talpon maradnak, várhatóan több dolgozójuk elbocsátására kényszerülhetnek.
Fazekas József szerint a piaci viszonyok rendbe tételével lehetne úrrá lenni a helyzeten, például a feketegazdaság visszaszorításával, illetve a tisztességes haszonmegosztással. A profit minimális része marad a tenyésztőknél, nagyobb része pedig a kereskedőknél realizálódik, míg a feldolgozóknál csak a veszteség jelentkezik - mondta.
HOZZÁSZÓLÁSOK (0)