Utcáról nem a legjobb ötlet gyümölcsöt venni
Szerző: Valentinyi Tímea | valentinyi.timea@dtv.hu Közzétéve: 2011.02.12. 09:22 | Frissítve: 2011.02.12. 09:22
Debrecen - Károsak lehetnek az egészségre az útszéli árusoknál vásárolt zöldségek és gyümölcsök - ezt mondja a kertészmérnök professzor. Gonda István szerint a por ugyan lemosható, azt azonban nem tudhatjuk, mennyi szennyező anyagot szív fel a gyümölcs az út menti szennyezett levegőből, és hogy ez egy egyszerű mosással eltávolítható-e. A szennyeződések mellett a fagy is jelentős károkat okozhat az áruban, ha egész napra kint hagyják azt az árusok.
Gonda István, a Debreceni Egyetem Agrár- és Gazdálkodástudományi Karának egyetemi tanára a Dehir.hu kérdésére elmondta, első ránézésre nem lehet észrevenni, hogy a gyümölcsök, illetve zöldségek fagyottak. A minőségromlást csak otthon vesszük majd észre. Az árusok főképp az almát teszik ki a hidegbe, ez pedig miután kienged, megpuhul és elkásásodik, elveszíti egészséges keménységét. Ez a déligyümölcsökre is igaz. A túl hidegben tárolt narancs és a banán is sokkal hamarabb romlik meg, miután kiengedett. A legtöbb gyümölcs ugyan bírja a hideget, de csak 1-3 Celsius fokig. Legjobban az 5-6 fokos hőmérsékletet szeretik. Egyedül a körte bizonyos fajtái bírják a fagypont körüli hőmérsékletet.
A szakember hozzátette, a probléma akkor jelentkezik, ha hosszabb időre, 6-8 órára is a hidegben hagyják a gyümölcsöket. A közelmúltban többször napközben is mínusz 10 körül volt a hőmérséklet, ezt pedig egyik gyümölcs sem bírja. A piacon más a helyzet. Ide általában védett helyről szállítják az árut, és egész nap fedett helyen van, így könnyebben elviseli a hideget. Érdemes tehát nagy hidegben fedett helyeken gyümölcsöt vásárolni. A gyümölcsökkel ellentétben a zöldségek nem fagynak meg olyan könnyen.
“A zöldségek többet kibírnak, hiszen kevesebb bennük a víz. A krumplit például erkélyen egy szőnyeggel letakarva viszonylag sokáig lehet tárolni. Ha nincs erkély, a hűtőszekrény alján, a többi zöldséggel együtt is tartható, de a burgonya számára is egy 5-8 Celsius fokos pince lehet a legmegfelelőbb hely” - mondta Gonda István.
A szakember szerint az alacsony hőmérséklet mellett a nem megfelelő tárolási körülmények miatt is romolhat az áru minősége. Több kereskedő a forgalmas országutak vagy a város legzsúfoltabb tömegközlekedési útvonalai mellett árul, itt pedig sokkal szennyezettebb a levegő. Ennek köszönhetően az árura is több szennyeződés kerül, ami egészségkárosodást okozhat.
“A port ugyan el tudjuk távolítani egy egyszerű mosással, azt azonban még nem tudjuk felmérni, hogy mennyire káros a szmog, hiszen rengeteg olyan kémiai folyamat játszódhat le a gyümölcsökben, amivel még nem vagyunk tisztában, így azt sem tudjuk, hogyan lehet teljes mértékben eltávolítani a gyümölcsre került káros anyagokat.” – magyarázta a szakember, majd hozzátette: “Őrültségnek tartom azt is, ha konyhakerti ágyást a garázs mellé vagy a kocsibejáró mellé ültetik.”
HOZZÁSZÓLÁSOK (0)