Nemcsak a hallgatók tanulnak főzni a DEOEC új tankonyhájában
Szerző: Nagy-Vállaji Orsolya | vallaji.orsolya@dtv.hu Közzétéve: 2012.06.11. 17:39 | Frissítve: 2012.06.11. 18:02
Debrecen – Speciális tankonyhát adtak át a Klinika Belgyógyászati Intézetének alagsorában. Az oktatóteremben a dietetikai szolgálat munkatársai a hallgatókat és a betegeket tanítják majd az egészséges táplálkozásra. A cél, hogy minél több ember szemléletén változtassanak. A betegségek kétharmada ugyanis az egészségtelen táplálkozás miatt alakul ki.
A Debreceni Egyetem Egészség- és Orvostudományi Centrumának új tankonyhában nemcsak a hallgatókat oktatják majd, a klinikán kezelt betegeket is megtanítják az egészséges fogásokra.
- Ez a tankonyha lehetővé teszi, hogy az itt kezelt betegeknek is tartsunk tanfolyamot. Azokat a betegeket tanítanánk, akik elhízás, cukorbetegség vagy egyéb a táplálkozással összefüggő betegségben szenvednek. Ezzel az otthoni ellátásukat is tudjuk javítani – magyarázza Paragh György, a DEOEC centrumelnöke.
A tankonyhában a betegek és hallgatók is megismerhetik a modern konyhatechnológiákat is. Kevesen tudják, de például a rántott hal nem egészséges, a párolás pedig sokkal jobb mint a gőzben főzés.
- Sokkal ízletesebb, finomabb zöldségételeket nyerünk párolással, mint gőzben főzéssel. Értékes alapanyag a hal, a magyar ember ritkán is eszi, de amikor nagy nehezen mégis halat eszik, akkor rántott halat csinál, így viszont gyakorlatilag a szervezetet romboló étel lesz a halból – mondta el Szalayné Kónya Zsuzsa, a Dietetikai Szolgálat vezetője.
A helytelen táplálkozás a daganatos betegségek mellett szív és érrendszeri problémákat is okozhat. A Belklinika alagsorában kialakított tankonyha célja, hogy a hallgatók és a betegek is könnyebben elsajátíthassák az egészséges táplálkozás alapszabályait.
Dehir - Speciális tankonyhát adtak át a Klinikán
HOZZÁSZÓLÁSOK (0)