Hungarikum lehet a hajdúsági húzott rétes
Szerző: Takács Péter Levente | takacs.peter.levente@dehir.hu Közzétéve: 2011.08.21. 18:00 | Frissítve: 2011.08.21. 18:00
Debrecen – Több hagyományos magyar süteményt hungarikummá nyilvánítanának a cukrászok. Bár a dobostorta, rigójancsi és somlói galuska mellől kimaradt, a második kör befutója lehet a Hajdúság hagyományos süteménye, a húzott rétes. Gara Gyula mestercukrászt kérdeztük.
A dobostortát, a rigójancsit, a Rákóczi-túróst, a somlói galuskát, a francia krémest, a minyont, a pozsonyi kiflit, a bejglit és az indiánert is hungarikummá nyilvánítaná a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete.
- Ez a törekvés 8-10 évre nyúlik vissza, már akkor azt szorgalmaztuk, hogy a hagyományos magyar süteményeket ugyanolyan recept szerint készítsék a cukrászok – mondta el Gara Gyula mestercukrász, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének elnökségi tagja és a Hajdú-Bihar Megyei Cukrász Szövetség elnöke.
A szabályozás lényege, hogy a hungarikummá nyilvánított süteményeket minden cukrászdában azonos módon, azonos alapanyagokból kell készíteni, így például tojáspor helyett tojást, vaníliacukor helyett vaníliarudat kell használni. Az államosítás idején ugyanis a nagy cukrászüzemeknél az volt a lényeg, hogy az édességeket minél olcsóbban, egyszerűbben, minél nagyobb mennyiségben állítsák elő. A cukrászok azt várják a szabályozástól, hogy sok cukrászda visszatér a régi, hagyományos receptekhez.
- Elsőként azokra a süteményekre esett a választásunk, amelyeket nagyon eltérően készítenek, ilyen például a dobostorta, ahol a spórolás miatt nem olyan anyagokat és nem úgy használnak, ahogyan kellene. A szabály szerint az eredeti, 1885-ben bemutatott torta receptje alapján kell sütni – hangsúlyozta Gara Gyula.
A hungarikumok első köréből azonban kimaradt egy nagy kedvenc, a rétes. A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete csak a következő körben venné be a Hajdúsághoz kapcsolódó tésztát, az ugyanis nem szorul azonnali védelemre.
- Hajdú-Bihar megyéhez és a Hajdúsághoz különösen kötődik a házi húzott rétes, a finomlisztből és tojásból gyúrt tésztát azonban csak ezzel a speciális módszerrel, „húzva” lehet elkészíteni. Ezt a különleges technikát nem lehet máshogy pótolni, így ahol sütnek ilyen húzott rétest, ott mindenhol így csinálják, ezért maradt ki az első körből – magyarázta Gara Gyula.
A tervek szerint a hungarikumok között szerepelnének az ország tortái is, így az idei évben megválasztott kecskeméti barackkal töltött kölestorta is, később pedig bevennék az erdélyi kürtőskalácsot is. Emellett korlátoznák a cukrászda név használatát, egyrészt csak olyan üzlet viselhetné a cukrászda nevet, ahol a süteményeket a helyszínen állítják elő, másrészt ahol nem lehet kapni alkoholt.
HOZZÁSZÓLÁSOK (0)