Szinte semmilyen haszna nincs az étrendkiegészítőknek egy kutatás szerint
Szerző: MTI | info@dehir.hu Közzétéve: 2018.05.31. 08:16 | Frissítve: 2018.05.31. 08:16
Budapest - Kanadai kutatók öt évre vonatkozó adatokat és vizsgálati eredményket vetettek egybe a laggyakrabban használt étrendkiegészítőkről. Az eredmény egészen meglepő.
A leggyakrabban használt vitamin- és ásványianyag-étrendkiegészítők nem javítják, de nem is károsítják az egészséget – vélik kanadai kutatók az amerikai kardiológustársaság folyóiratában közzétett tanulmányukban.
A torontói St. Michael’s Kórház és a Torontói Egyetem kutatói áttekintették a 2012 januárja és 2017 október között a témáról angol nyelven megjelent adatokat és klinikai vizsgálatokról közzétett tanulmányokat, és azt találták, hogy a multivitaminok, a D-vitamin, a kalcium és a C-vitamin – a leggyakrabban használt étrend-kiegészítők – szedésének semmilyen haszna nincsen, ugyanakkor semmilyen kockázattal nem járnak a szív- és érrendszeri betegségek, a szívroham, a stroke, vagy az idő előtti elhalálozás megelőzésében.
Az étrend-kiegészítő tabletták, melyeket egyre több sportoló fogyaszt. Az olimpia közeledtével a gyártók és a forgalmazók kérésére a Wessling Kémiai Laboratórium Kft. doppingellenőrző laboratóriumban vizsgálják a szerek minőségét. Eddig mintegy 60 féle termék vizsgálatát végezték el a Magyar Olimpiai Bizottság, valamint a sport szakállamtitkárság támogatását is élvező laboratóriumban. MTI Fotó: Balaton József
Az étrend-kiegészítő tablettákat egyre többen fogyasztják. ( Fotó: Balaton József)
“Meglepődve állapítottuk meg, hogy milyen kevés pozitív hatásuk van az emberek által fogyasztott legnépszerűbb étrend-kiegészítőknek. Felülvizsgálatunk azt találta, hogy nem káros, ha multivitaminokat, D-vitamint, kalciumot vagy C-vitamint szedünk, de látszólag semmilyen haszna nincs” – idézte a St. Michael Kórház közleménye David Jenkinst, a Journal of the American College of Cardiology folyóiratban megjelent tanulmány vezető szerzőjét.
A kutatók megállapítottak, hogy egyedül a folsav, továbbá a B-vitaminok folsavval együtt alkalmazva csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek és a stroke kockázatát.
“Az embereknek tudatában kell lenniük annak, milyen étrend-kiegészítőket fogyasztanak, és figyelniük kell arra, hogy kimondottan az egészségügyi szakemberek által megállapított vitaminhiány vagy ásványianyag-hiány pótlására szolgáló készítményt szedjenek” – tette hozzá Jenkins.
A kutatócsoport által felülvizsgált adatok az A, B1, B2, B3(niacin), B6, B9 (folsav), C, D és E vitaminokra, valamint a béta-karotinra, kalciumra, vasra, cinkre, magnéziumra és szelénre vonatkoztak. A multivitaminok alatt olyan étrend-kiegészítőket vizsgáltak, amelyek a legtöbb vitamint és ásványi anyagot, nem pedig néhány kiválasztottat tartalmaztak.
“A folsavon kívül, amely csökkentheti a stroke és a szívbetegségek kockázatát, a leghatásosabb, ha az ember egészséges étrendet követ, hogy feltöltődjön vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Mostanáig egyetlen étrend-kiegészítőkről készült kutatás sem bizonyította, hogy nincs jobb, mint a kevésbé feldolgozott élelmiszerek, köztük zöldségek, gyümölcsök és magvak fogyasztása” – hangsúlyozta David Jenkins.
HOZZÁSZÓLÁSOK (1)
Senor
A gyógyszergyárak bevételeit tekintve az étrendkiegészítők annyira azért nem haszontalanok!