Libacomb borral: igazi ínyenceké volt a Márton-napi ízparádé – videóval
Szerző: Bulik Péter | bulik.peter@dtv.hu Közzétéve: 2015.11.08. 14:09 | Frissítve: 2015.11.09. 09:29
Debrecen - A hagyomány szerint, aki Márton napján libát nem eszik, az egész évben éhezik. A cívisváros libalakomája segített a gondon.
A hetedik Márton-napi libalakomát péntek este nyitották meg Debrecenben. A gasztronómiai rendezvény első látogatóit Komolay Szabolcs alpolgármester köszöntötte, aki a néprajzi értékeink megőrzésének fontosságát is hangsúlyozta.
- Az a célunk, hogy gasztronómiai élményt nyújtsunk a debrecenieknek, és ezt összekapcsoljuk kulturális élvezettel is, hiszen a Márton-napnak nagy hagyományai vannak - hangsúlyozta Komolay Szabolcs.
Idén is a főtérre invitálták az Egri borcsillagokat. Eger városát Rázsi Botond alpolgármester képviselte a megnyitón, aki a Heves megyei borvidék pincészeteinek Márton-napi kínálatáról is beszélt.
- Mindenki hozott nem csak testesebb, régebbi, érlelt borokat, hanem újabb borokat is fel tudnak szolgálni. Hiszen újbort kell inni, aminek a néphagyomány gyógyító erőt tulajdonít - hangsúlyozta Rázsi Botond.
A hétvégén a hűvös, ködös idő ellenére sokan ellátogattak a Kossuth térre. A látványkonyháknál libahúsból és libamájból készült hagyományos ételek egész sorából választhattak a vendégek. Az ízletes ételek mellé finom borokat is kínáltak, hogy egy pohár egri borral teljes legyen a lakoma. Hat pincészet hozta el hagyományos és új fajtáit. A háromnapos lakomához 1500 hazai tenyésztésű szárnyast áldoztak fel, hogy sült combként, libatepertőként, libamájként, libatoros káposztaként vagy éppen libakolbászként népszerűsítsék a Márton-napi gasztronómiai hagyományt.
Dehir - Márton-napi ízvarázslatok
HOZZÁSZÓLÁSOK (0)