Létezik-e jobb töltött káposzta annál, mint amit a nagymama főz?
Szerző: Dehir.hu | info@dehir.hu Közzétéve: 2012.09.08. 15:04 | Frissítve: 2012.09.09. 21:06
Debrecen – Jó idő, kellemes zene, ínycsiklandozó illatok: a töltött ételek fesztiválján már pénteken és szombat dél körül is sokan voltak.
Egyre gyakoribbak az utóbbi években Debrecenben a gasztronómiai jellegű rendezvények. Tavaly októberben az egyetem környékén tartott Zamat fesztiválon kóstolgathattak jóféle hazai pálinkákat és kolbászokat a kulináris élvezetek hívei. Novemberben a Márton-napi libalakoma és az egri borok találkozása volt a program. Karácsony körül a halvasárnap következett, majd a báli szezon és a farsangi rendezvények után áprilisban Mangalica Napokat tartottak a cívisvárosban. Júniusban a pulyka kapta a főszerepet, de kóstolgathattunk réteseket is Debrecenben – s akkor még nem is szóltunk a borkarneválról, meg a sörfesztiválról.
Most újabb gasztronómiai esemény van soron: idén már a negyedik alkalommal rendezik meg Debrecen főterén a Töltött Ételek Hétvégéjét. Szeptember 7. és 9. között a város központjában tartott nagy buliban hagyományos és különleges ételféleségekből lehet válogatni, melyek jellegzetessége, hogy mind töltöttek. Az előételek (töltike paradicsomosan, harcsával töltött batyu kapormártással stb.), a főfogások (szalonnás lecsóval töltött harcsa paprikás mártással, hagymás kacsamájjal töltött lángos, debreceni töltött káposzta) és a desszertek (rétesek, palacsinták is).
S hogy miért jó egy-egy ilyen rendezvény a közönségnek? Azért, mert olyan ételeket kóstolgathatunk, amelyeket szeretünk? Vagy éppen hogy nem ismerünk, de jó lenne közelebbi viszonyba kerülni velük? Netán a programok miatt? Vagy mert jó a buli, és sok ismerőssel összefutunk majd a helyszínen? Esetleg kiválthatjuk az otthoni ebédet vagy vacsorát? Nyilván az a szerencsés változat, minél több kérdésre tudunk „igen” választ adni. Máskülönben meg enni jó, jó ételeket különösen, ez nem kérdés. Ha inkább a minőség magas, és nem annyira az ár, akkor még inkább szívesen nyúlunk a pénztárca után. Az más helyzet, ha esetleg éttermi áron mérnének műanyag tányérba menzai minőségű kosztot, mert akkor nyugodtan meg lehet bármely rendezvényt kérdőjelezni. Nyilván egy szabadtéri buliban nem fognak herendi porcelánba tálalni sehol, de rossz étel nem létezik – az ugyanis nem étel, azt el kell felejteni. Kíváncsiak voltunk, tényleg elég vonzó-e a töltött ételes buli, ezért a Dehir.hu munkatársa felkerekedett (talpig inkognitóban...), és elment megnézni, milyen is ez a rendezvény.
Az idő a szeptemberi dátum ellenére valódi nyarat idézett. Nagy tömeg volt már kora délután is, bámészkodók és vásárlók egyaránt ellepték a rendezvény számára kijelölt területet. Most a villamos szabadon járhatott, a kék-sárga sátrak és az asztalok inkább a Bikától felfelé a Nagytemplom irányába, a Kossuth szobor előtt helyezkedtek el. A nap melegéhez a tűzhelyek forrósága társult, és tényleg ínycsiklandó illatokkal telt meg a levegő.
Már tegnap délben is sokan voltak, a péntek, meg a hétköznap ellenére is – tudtuk meg a pultnál, ahol tényleg alig győztük kapkodni a fejünket. Ilyenkor igazából jó lenne mindent megkóstolni, de mivel arra nincs mód, két hagyományos, régi versenyzőre szorítottuk a vásárlást. Nem kis részben azért, hogy összevessük, van-e olyan jó az itteni töltött káposzta, mint amit a nagymama főz, s hogy viszonyul a vendéglátóipari hortobágyi húsos palacsinta az otthon megszokotthoz. A számok felől közelítve: 1 darab palacsinta 450 forintba, 2 darab káposzta 800 forintba került. Négy főre számolva úgy döntöttünk, 5 adag hortobágyit (2 adag sült krumplival), és 2 adag töltött káposztát viszünk haza. Csomagolással együtt – még szatyrot is kaptunk – nagyjából 4800 forintot hagytunk ott a kasszában. Ez az ár természetesen italt, kenyeret, levest nem tartalmazott, de tartárt a palacsintához igen. S benne volt az is, hogy a kiszolgálás elég gyorsan ment, és egészen barátságosan szedték az adagokat a pultosok.
Sok ez, vagy kevés? Ha azt vesszük, hogy egy átlag hétköznapon nagyjából egy ezresért több helyen is lehet egy rendes menüt fogyasztani (leves, főfogás, desszert vagy leves, főfogás, víz kombinációjában), talán nem kevés. Ugyanakkor ez egy rendezvény is, programokkal, egyéb körítéssel. Az kérdés persze, mi az oka annak, hogy szinte mindegy, hova megy az ember Magyarországon, lehet poros falu, vagy nagyváros, valami oknál fogva mindenütt felbukkannak a tehetségkutatókon feltűnt sztárocskák. S mellettük persze pár helyi előadó, akik boldogok, bárhol is léphetnek a világot jelentő deszkákra. De ott vannak mindenütt az elmaradhatatlan bóvliárusok is: a töltött ételek napjain is lehetett kapni pólót, főtt kukoricát és játékokat is – nem csak ételkülönlegességeket, borokat, pálinkát.
Ennél azonban sokkal fontosabb, hogy jó-e az étel. Ez otthon derült ki. A válasz határozottan az, hogy igen. Finom, ízletes, olyan, mint a hazai koszt. Van benne anyag – és természetesen fűszer is. Kifejezetten élénk a káposzta töltelékének a színe, de nem sajnálták róla a tejfölt sem. Mondjuk kolbász vagy csülök viszont már nem került mellé. Viszont az is tény, hogy nem otthon kellett küzdeni az elkészítésével. Ez is szempont. Persze, hogy a legolcsóbb az, ha magunknak vásárolunk hozzávalót, és eltöltünk pár órát a konyhában. De étterembe menni, vagy egy ilyen gasztronómiai buliba – az mégis más.
Aki netán kedvet kapott a nézelődéshez, kóstolgatáshoz, annak mindenesetre azt javasoljuk, ne legyen rest, kapja magát, sétáljon fel a főtérre, ahol a gasztronómiai látványosságok mellett más programok is várják az érdeklődőket. Szombaton délután illetve este a hastánc-bemutató, a brazil harcművészeti játék, a latin zenét játszó Monday Five koncertje mellett a Miss Hajdú-Bihar 2012 szépségversenyen induló hölgyekben is gyönyörködni lehet majd, de fellép a United zenekar és Vastag Tamás (az X-Faktor döntőse) is. Vasárnap pedig itt tartják az országos mixerversenyt, lesz country zene, salsa-show, az Eastsiders Crew (Carmen TSE) táncvarázsa, fellép Baricz Gergő (az X-Faktor döntőse) és koncertet ad a Retronome blues-rock zenekar. Lehet bámészkodni, kóstolgatni, eltölteni pár órát Debrecen szívében.
(A részletes programot itt lehet megnézni.)
Dehir - Töltött ételekkel töltötték meg a Kossuth teret
HOZZÁSZÓLÁSOK (0)