Kiderült, melyek lettek Debrecen Város Borai idén – fotókkal, videóval
Szerző: Dehir.hu | info@dehir.hu Közzétéve: 2018.01.18. 11:40 | Frissítve: 2018.01.19. 15:33
Debrecen - Tokaji és egri bor nyerte el a kitüntető címet, ebben az évben először pedig pezsgője is lesz a városnak.
Csütörtök délelőtt a Hotel Lycium üvegtermében sajtótájékoztatón ismertették, mely borok bizonyultak a legfinomabbnak, s nyerték el a Város Bora megtisztelő címet idén. Az eseméyen részt vett Papp László polgármester, Horváth Lajos versenyigazgató, valamint Bai István és Petrény Attila borászok.
Fotók: Kiss Annamarie és Miskolczi János
Az eseményen Papp László hangsúlyozta: 2015 óta szervezik meg a versenyt, 2018-ban pedig minden eddiginél több pincészet nevezett be a versenyre. Tavaly 33 pincészet és 94 tétel versengett, míg idén 56 pincészet nevezett 118 tétellel: 72 fehér, 36 vörös bor és 10 pezsgő érkezett bírálatra. Debrecen Város Borának presztízse évről évre erősödik, emelte ki a polgármester, s hozzátette: szigorú szabályok szerint választották meg a zsűri tagjai a város borait.
A legjobb tételeket vakkóstolással választották ki a szakemberek, ezen nedűkből került ki Debrecen Város Fehér Bora, Debrecen Város Vörös Bora és Debrecen Város Pezsgője.
A Debrecen Város Bora 2018 borverseny fővédnöke Papp László polgármester, a verseny igazgatója Horváth Lajos, a Borudvar tulajdonosa volt.
Három kategóriában hirdettek idén győztest, s külön érdekesség, hogy ebben az évben először hirdettek eredményt a pezsgő kategóriában.
Fehér bor kategóriában Bai István 2016-os Tokaji Hárslevelűje lett a befutó, a vörös boroknál Petrény Attila 2012-es Borgundi Egri Bikavére nyert, illetve Balla Géza 2015-ös évjáratú Clarus száraz mustos fehér pezsgője lett a nyertes.
Horváth Lajos elmondta: a cél az volt, hogy Debrecennek egy populáris bort válasszanak. A bortársadalom olyan elismert embereit kérték fel zsűrizni, akik értik ezeket az italokat. Kiemelte: nehéz volt választani, sok jó tétel érkezett bírálatra. A fehér boroknál öt tételt kóstoltak vissza, míg a vörös kategóriában hatot ízleletek újból. A végén már nem a pontok számítottak, hanem a közízlésnek megfelelő ital kiválasztására helyezték a hangsúlyt, jegyezte meg a versenyigazgató. Hozzátette: olaszrizlingből tavaly ezer palackot értékesítettek, míg a magas kategóriájú borból jelentősen kevesebb fogyott. Fontos, hogy megfeleljen a közízlésnek a választás, viszont olyan magas szintet üssön meg, amihez lehet igazodni, hangsúlyozta Horváth Lajos.
A versenyigazgató a nyertes pezsgőről elmondta, mustos fehérborból készült, a klasszikus magyar pezsgőgyártásban ez mindig fontos szerepet kapott, magas savtartalma és kellemes íze miatt. Hozzátette, az átlag csendesbor készítése előtt tíz nappal szüretelték le a szőlőt, ülepített mustból készült a csendes bor, majd hat fokra lehűtve indult az erjesztése, ezután pezsgősítették.
Bai István, a nyertes fehér bor pincészetének vezetője elmondta: azért választották a Carpinus pincészet nevet, mert külföldön is jó csengő névre vágytak. A nővérével együtt a szőlészetbe születtek bele, ez irányú tanulmányokat is folytattak külföldön is. Tokaj-hegyalján alapították meg a borászatukat. Friss, reduktív, üde stílust képviselnek, a tájegység olyan arcát igyekeznek megmutatni, amely a divatos irányba tendál. 2013-ban alapították a pincészetet, 90 százalékban exportra készítenek borokat. Hét hektáron gazdálkodnak, emelte ki Bai István.
Petrény Attila kiemelte: az egri borászoknak Egri Bikavérben kell megmutatniuk a nagy boraikat. Öröm számára, hogy az egri borok sikeresek a különböző fórumokon. A szakember kedves bornak nevezte a díjnyertes nedűt, amely jól bemutatja Eger sajátosságait. A borász kiemelte, hogy személyes érintettsége van Debrecenben, az egyetem és a barátok révén egyaránt.
A nyertes borok a Város Bálján debütálnak majd.
A kategóriák győztesei jogosultak az „éremcímke” használatára: a címet elnyert tételen a „Debrecen Város Fehér Bora 2018”, a „Debrecen Város Vörös Bora 2018” és a „Debrecen Város Pezsgője 2018” cím hivatalosan használható, míg az adott tétel el nem fogy.
A zsűri elnöke Horkay András borszakértő volt. A szakmai zsűri tagjai pedig Bárdos Sarolta, Benedek Péter, Fiath Attila, Kamocsay Ákos és Schenider Miklós. A társadalmi zsűri tagjai Angi János, Fazekas Lajos, Gál Péter, Gyarmati Gábor, Kerekes Sándor, Kotosmann Zoltán és Vállai Béla voltak.
HOZZÁSZÓLÁSOK (0)