Fekete zászló leng a debreceni húsüzem épületén
Szerző: Czellár Anikó | czellar.aniko@dtv.hu Közzétéve: 2011.06.30. 16:39 | Frissítve: 2011.06.30. 16:39
Debrecen – Csütörtökön hivatalosan bezárt a debreceni húsüzem. A gyárból mintegy 400 dolgozót bocsátottak el. Közben az önkormányzat és a cég vezetői folytatják a tárgyalásokat az üzem jövőbeni működtetéséről.
Fekete zászlót tűztek ki a debreceni húsüzem épületére a dolgozók; így gyászolják munkahelyüket. A bezárással mintegy 400 ember állása szűnt meg. Sokaknak csütörtökön volt az utolsó napja az üzemben. A dolgozók összecsomagolták és elvitték személyes dolgaikat. Volincsák Tibornak 31 év után mondtak fel, az 50 éves férfi azonban még egy hónapot marad, addig még szükség van a munkájára.
- Nekem még van papíron egy hónapom, mert hűtőgépész vagyok, és egyelőre a rendszer üzemel – mondta el Volincsák Tibor.
A szakszervezet tiltakozott a bezárás ellen, de azt megakadályozni nem tudták. Seprényi Lajosné, az üzemi tanács elnöke is több mint 30 évig dolgozott az üzemben. Azt mondja: eredménynek tartják, hogy néhány pluszjuttatást kiharcoltak, például a dolgozók a végkielégítésen kívül kaptak bruttó 100 millió forintot.
- Ezt az érintett dolgozók között osztottuk fel, bizonyos szempontok szerint. Egy részét természetesen az itt eltöltött idő arányában – magyarázta Seprényi Lajosné.
A szociális megállapodásban szerepelt, hogy a dolgozóknak nem kellett letölteni a felmondási időt, és voltak néhányan akit nyugdíjaztak. Seprényi Lajosné azt mondta: a dolgozók egy része még reménykedik abban, hogy hamarosan visszajöhetnek az üzembe dolgozni. Bíznak benne, hogy eredményes lesz az önkormányzat és a cég közötti tárgyalás, ezeken arról egyeztetnek, hogy lehetne tovább működtetni a debreceni üzemet.
Pajna Zoltán alpolgármester korábban arról beszélt, hogy állami szerepvállalással lehetne megmenteni a húsüzemet.
- Egy olyan változaton dolgozunk most, melyben szeretnénk állami forrásokat bevonni, és a térségben a magyar állam részvételével egy gazdasági társaságot létrehozni. Az állam nem kívánja ezt a feladatot magára vállalni, hanem bérbe adja a feldolgozóknak és a sertéstenyésztőknek az üzemet. És azt szeretnék, ha hosszú távon tulajdonosai is lennének a húsüzemnek ezen ágazati szereplők – nyilatkozta akkor Pajna Zoltán.
Az alpolgármester szerint a távlati terv az lenne, hogy 4-5 éven belül a termelők 100 százalékos tulajdonrészt szerezzenek ebben a gazdasági társaságban.
HOZZÁSZÓLÁSOK (0)