Egy évtizede az egészség szolgálatában a debreceni biopiacon
Szerző: Érsek Kitti | ersek.kitti@dtv.hu Közzétéve: 2013.09.21. 16:23 | Frissítve: 2013.09.23. 07:58
Debrecen – Tíz éve nyitotta meg kapuit Debrecen első önálló biopiaca, a Bioudvar. A Kandia utcai piacon szombat délelőttönként minősített termelők garantáltan vegyszermentes, vitaminokban gazdag élelmiszereket árusítanak. A kerek évfordulót nagyszabású rendezvénnyel ünnepelték meg a hétvégén.
Tíz éve minden szombat délelőttönként kiállítják a portékáikat a minősített termelők a Kandia utcai udvarban. Nem használnak vegyszert, és adalékanyagot sem. Más az íze, más a külseje a zöldségeknek, ha vegyszer nélkül érnek.
A répa kicsit girbe-gurba, és a paradicsom se nő egyformán, viszont rendkívül finom. Erről Porkoláb Gyöngyi, a Kőr Dáma Egyesület vezetője is meggyőződhetett a Biopiac tíz éves születésnapi rendezvényén.
- Néztük, hogy van egy-két olyan nagy paradicsom, ami annyira finom és édes, hogy áruházláncokban biztosan nem lehet kapni – hallhattuk az egyesület elnökét.
A tudatos háziasszonyoknak nem mindegy, mi kerül a család asztalára. Van, aki még a házi kedvencének is itt vásárol. Az sem mindegy ugyanis, mit eszik otthon a tengerimalac.
Az érdeklődők meg is kóstolhatták a biopiac különlegesen jó minőségű termékeit, s emellett még receptötleteket is kaphattak. Kalmárné Györfi Eszter biotermelő azt mondja, jóval természetesebbek ezek a termékek, tartalmasabb tápanyagként szolgálnak, mint azok többsége, amiket az áruházakban árusítanak. Szerinte a piacon minden zöldség-gyümölcs igazi tömör gyönyör. 2003-ben Budapest után az ország második biopiaca nyílt meg Debrecenben.
A gyakori intézménylátogatások és rendezvények ellenére azonban sokan még most sem tudnak róla.
- Még mai napig is sokan meghökkenve kérdezik: biopac? Hol van ez? Azt hiszem, azóta már felnőtt egy újabb generáció, és azért kell a nagyobb rendezvény, hogy az újabb generáció is megismerjen bennünket – nyilatkozta Nagy Gyuláné, a Bioudvar Közhasznú Egyesület elnöke.
Az évforduló alkalmából a gyerekek kenyeret dagasztottak, lecsó és harcsapaprikás is készült, a Kandia utcán pedig kézművesvásárt rendeztek.
Dehir - Jubileumot ünnepeltek a Kandia utcai Bioudvarban
HOZZÁSZÓLÁSOK (0)