Las Vegas bárjaiban kever majd a debreceni mixer
Szerző: Zsupos Ágnes | zsupos.agnes@debrecenradiofm95.hu Közzétéve: 2014.10.24. 10:03 | Frissítve: 2014.10.25. 13:40
Debrecen – Tudják, mi a legjobb recept ahhoz, ha valaki jó mixer szeretne lenni? Egy különleges történet és egy őrületes videó arról, ahogy egy profi varázsol a pultnál.
Kinczler András nem is olyan régen még Debrecenben is oktatta az úgynevezett „shaker” levegőbe dobálásának (más néven a Flair Bartending) és a kevert italok elkészítésének technikáját. Most egy mixerrel kevesebb marad a cívisvárosban, ugyanis András nem akárhová készül, egészen Las Vegasig szeretne eljutni. Lehetősége nyílt rá, hogy kiutazzon, méghozzá már jövő év elejétől. Előtte pedig hamarosan Londonba veszi az irányt, hogy még több tapasztalatot szerezzen. Nem túlzás azt állítani, hogy mindkét hely a szórakoztatóipar és vendéglátás paradicsoma.
András 2006-ban megelégelte az autómosó szalont, amit akkor itt Debrecenben üzemeltetett, és belefogott valami egészen másba. A fővárosban kitanulta a mixer szakmát és megtalálta benne azt, amit igazán szeret művelni. Később dolgozott többek között a Balatonon, két alkalommal pedig Olaszországban is megmutatta tudását. Majd visszatért Debrecenbe, hogy elindítson egy versenyt azok számára, akik úgy érezték, helyük van a szakmában. Idén már negyedik alkalommal rendezték meg a mixerversenyt, ami immár nemzetközivé nőtte ki magát.
Nem pottyan csak úgy az ember ölébe minden lehetőség egy csettintésre. András elmondása alapján ugyanis mindenért keményen és kitartóan meg kell dolgozni. Ő végigjárta a lépcsőfokokat, és most a hazai pályafutása csúcsán úgy döntött, tovább lép egy másik szintre. (Ami egyébként inspirálhatja azokat, akik a szívesen közelebbi viszonyba kerülnének a mixerkedés világával...)
A debreceni bárokban nem jellemző, hogy a pultos (mint mixer) minden hétvégén önálló show-val rukkoljon elő a vendégeknek. Kinczler András elmondta, neki is volt itt saját helye, ám nehéz fenntartani egy Debrecen nagyságú városban az érdeklődést, ha nincs valami esemény vagy alkalom. (Országos szinten talán mégis az itteni mixerversenyre jelentkeztek a legtöbben.)
S hogy meddig tart egy show? Nagyjából tíz percig. Ebben pedig benne van az égadta világon minden látványelem. Tűzfolyás, pultgyújtásos attrakció, repülő üvegek, pörgő shakerek és természetesen a minden irányból csobogó alkohol. Mellette pedig a folyamatos munka. Mert bár az előadást akár többször is meg lehet ismételni egy este alatt új koktélokkal, a meló nem állhat meg. Ugyanúgy ki kell mellette szolgálni a vendégeket, előkészíteni a dekorációt az italokhoz, vagy akár elmosogatni a piszkos poharakat. András pedig nyomatékosan elismétli, hogy itt jön képbe az alázat. Alázattal végezni a munkát, hogy „miközben mi magunk szórakozva szórakoztatunk, a munka százszázalékosan legyen elvégezve”. Persze a gyakorlás sem árt. A kitartó, több hetes tréning meghozza eredményét, bár ezzel önmagában még nehéz eladni magunkat. Lehet nézni a Youtube-videókat, ez azonban kevés, végzettséget igazoló papírokat ugyanis mindenhol kérnek. Tanfolyam nélkül ráadásul nemigen lehet birtokba venni olyan tudást, mint amit az évek során Andrásnak is sikerült. Bár szerényen meséli, elképesztő mennyiségű italt, 200-250 receptúrát már fejből el tud készíteni. Olasz, román és angol nyelven is megérteti magát. Azt reméli, külföldön ezt a tudást – karöltve a show-elemek ismeretével! – bővíteni tudja majd olyan elemekkel, amiket itthon nem tanulhatott még meg. Elmondta, az sem szerencsés, ha folyton a leírt dolgokhoz ragaszkodunk. Egy jó mixer – ha a bár tulaja is engedi – kísérletezget. Új recepteket talál ki, eredeti dekorációval és saját névvel. Ez pedig már az a szint, amit tanítani nem lehet.
Noha nem tűnik veszélyes attrakciónak a pohárdobálás, azért könnyen hátrahőköl a közönség, amikor meggyullad a pohárban a szeszesital, vagy magasra repül egy-egy italos üveg. Kinczler András nyolc éve tartó mixer-kalandja során még sérüléseket is szerzett. Volt, hogy a foga tört ki egy rosszul feldobott üvegtől, de vágta már el a kezét is. Sőt, egyszer fehér rum ment a szemébe. Minden balul elsült mozdulat után – mintha mi sem történt volna – folytatta... A show-nak mennie kell tovább, ez is a hivatás iránti alázat része. A veszélyre, mint mondta, természetesen készülni kell. Poroltó például mindig volt a közelben, de arra is akadt példa, hogy slagot kötöttek a csapra...
András most útra kel, hogy még többet tanuljon a szakmáról. S aztán hogyan folytatja? Tervei szerint 2015 nyarán ismét lesz Debrecenben mixer-megmérettetés. Ha minden úgy alakul, ahogy szeretné, az érdeklődők olyan mixerekkel találkozhatnak majd a cívisvárosban, akik kint igazi sztároknak számítanak.
HOZZÁSZÓLÁSOK (0)