Újra lehet magyar cukor
Szerző: MR1.hu | info@dehir.hu Közzétéve: 2011.11.22. 12:01 | Frissítve: 2011.11.22. 12:01
Budapest – Magyarország 2013-ra szeretné visszaszerezni az uniós csatlakozás előtti cukorkvóta nagy részét. Ángyán József államtitkár szerint erre jó esélye van hazánknak.
Míg tíz évvel ezelőtt tízezer hektáron termeltek cukorrépát a kisalföldi gazdák, addig ma mindössze 1350 hektáron. Az országban mindössze egy gyár működik, a magyar cukorkvóta pedig csak a töredéke az ország igényeinek, a hiányzó mennyiséget importból kell pótolni – írja az MR1.hu.
A kisalföldi gazdák, a cukorgyártás újraindítása érdekében szövetkezetbe tömörültek – jelezve, hogy készek megtermelni az alapanyagot, ha újra indulna a cukorgyártás Magyarországon. Ehhez azonban meg kell várni 2013-at, amikor megváltozhat az uniós cukorkvóta rendszer.
Az uniós tárgyalások alakulásáról Ángyán József, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára elmondta, Magyarországnak jó esélye van arra, hogy legalább annyi jogosultságot szerezzen, amennyi a nemzeti szükséglet fedezésére elég cukor termelését lehetővé teszi. A politikus szerint az intenzív tárgyalásokon mindent megtesznek, hogy visszaszerezzék az európai uniós csatlakozáskor meglévő kvóta nagyobb részét. Az EU-ba lépésekor Magyarországnak több mint 400 ezer tonnás jogosultsága volt, Ángyán József szerint tehát jogosan érvelünk amellett, hogy legalább 300 ezer tonna, a saját szükséglet fedezésére szükséges mennyiség megtermelésére lehetőséget kapjunk. „Én azt gondolom, hogy erre reális esélyünk is van” – tette hozzá az államtitkár.
A Vidékfejlesztési Minisztérium tisztségviselője ugyanakkor emlékeztetett arra is, hogy az EU-n belül is eltérő álláspontok vannak a cukorkvótával kapcsolatban, amelynek esetleges megszüntetése kedvezőtlen lenne Magyarország számára. Ángyán József a mennyiségi szabályok törlését azért tartaná rossznak, mert hazánknak épp, hogy leépültek a cukortermelési kapacitásai és a kvóta megszűnése esetén Magyarországra zúdulna „az a nyomás, amelyet egyébként a többi ország jelent ezen a piacon”.
Magyarországon az elmúlt évtizedekben két lépcsőben szüntették meg a cukorgyárakat. Először a kilencvenes évek elején a privatizáció során, a második hullám néhány évvel ezelőtt következett be, amikor bezárták a szolnoki, a kabai, a szerencsi és a petőházi gyárat. Ma az ország mintegy 300 ezer tonnás szükségletének harmadát az egyetlen megmaradt kaposvári cukorgyár állítja elő.
HOZZÁSZÓLÁSOK (0)