Viszlát, édes élet! Vagy inkább válasszuk mégis a cukrosat?
Szerző: MTI/Heti Válasz | info@dehir.hu Közzétéve: 2013.02.13. 08:37 | Frissítve: 2013.02.13. 08:39
Párizs – Döbbenetes hírt jelent meg: francia kutatók szerint a cukormentes, viszont édesítőszert tartalmazó italok növelik a cukorbetegség kialakulásának lehetőségét.
Valósággal okkolta az édesítőszer-gyártókat az a tanulmány, amelyet francia kutatók közöltek az American Journal of Clinical Nutrition című szakfolyóiratban. Eszerint heti fél liter diétás ital rendszeres fogyasztása 15, heti másfél liter pedig 59 százalékkal növeli a felnőttkori cukorbetegség kialakulásának veszélyét. A franciák hadat üzentek az édesítőszereknek.
A Francia Nemzeti Egészségügyi és Orvostudományi Kutatóintézet (INSERM) 66 ezer nőt vizsgált 14 éven keresztül, és arra a következtetésre jutott, hogy az édesítőszeres (light, diet) italok még veszélyesebbek is a cukorbetegség kialakulása szempontjából, mint a cukrozottak.
A vizsgálat azért jelentős, mert nem valamely gyártó, hanem a független francia állam finanszírozta. Így eredményei olyan hatalmas táplálkozási változásokat is előidézhetnek, mint a dán állami forintokból támogatott transzzsír-kutatások, amelyeknek alaposan átalakították az európai élelmiszergyártást.
HOZZÁSZÓLÁSOK (0)